Wykonanie
Dawno nie robiłem żadnych dań
mięsnych, więc dziś mała odmiana. Zresztą ile można jeść same desery.Przepis wyszedł mi tak spontanicznie. Miałem akurat jeszcze kilka
czereśni, więc je dodałem.
Kurczak idealnie komponuje się w zestawie z
czereśniami,
czosnkiem i
sałatką. Po upieczeniu
mięso jest miękkie, dobrze wypieczone i soczyste.Składniki:- 2
udka z kurczaka- pół łyżeczki
oregano,
bazylii, świeżo zmielonego
pieprzu,
tymianku,
ziół prowansalskich- łyżeczka
estragonu,
majeranku,
słodkiej papryki- szczypta
pieprzu ziołowego,
soli- kilka ziarenek
ziela angielskiego- 4
liście laurowe- 4 łyżki
oleju rzepakowego- 10
czereśni- 4 ząbki
czosnku w łupinach- pół szklanki
wody- rękaw do pieczeniaPrzygotowanie:
Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą i suszymy.Do szklanki wsypujemy wszystkie
zioła, wlewamy
olej i mieszamy. Za pomocą pędzelka smarujemy całe udka. Tak przygotowane wkładamy do rękawa. Do rękawa wkładamy również ząbki
czosnku w łupinkach oraz
czereśnie. Polewamy
wodą. Szczelnie zamykamy rękaw, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 40 minut.Możemy podać z
sałatką,
czereśniami oraz
czosnkiem.