ßßß
Dziś proponuję Wam jesienny, puszysty i delikatny tort śliwkowy. Przełożyłam go kremem na bazie śmietany kremówki i słodkich, karmelizowanych śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo.Do tortu użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam go po upieczeniu w formie do ostudzenia i również był idealnie równy i plaski :) Taki mały eksperyment :D Biszkoptu tego nie muszę zachwalać, jest tak pyszny i puszysty :)Poza sezonem śliwkowym możecie oczywiście użyć mrożonych śliwek.Tort długo zachowuje swoją świeżość i z każdym dniem jest jeszcze lepszy.Taki jesienny śliwkowy tort polecam Wam oczywiście do południowej herbatki lub kawy :)))SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejSKŁADNIKI NA KREM ŚLIWKOWY:800 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc)700 g słodkich śliwek3 łyżki brązowego cukru1 łyżka wody1 łyżeczka cynamonu2,5 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody0,5 -0,75 szklanki cukru pudru (według uznania)SKŁADNIKI NA PONCZ:0,5 szklanki ciepłej wody2-3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDODATKOWO:1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortuWYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków.Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 40 cm na podłogę. Ja tym razem nie rzuciłam biszkoptem tylko pozostawiłam w formie na blacie odo ostudzenia.Odstaw biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddziel od formy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu.KREM ŚLIWKOWY:Śliwki pokrój na połówki i wypestkuj. Przełóż je na rozgrzaną patelnię, dodaj 1 łyżkę wody oraz 3 łyżki cukru i przesmaż je przez około 10 minut, mieszając często, aż ładnie się skameralizują i utworzą z soku i cukru gęsty sos. Przełóż je do miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia.Żelatynę namocz w wodzie, pozostaw na kilka minut do napęcznienia, po czym podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała!Śliwki zblenduj na gładki mus, wlej rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksuj.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przelej mus śliwkowy do ubitej śmietany kremówki, dodaj cukier puder i zmiksuj krótko całość. Ilość cukru zależy od Twojego smaku i tego jak słodkie są śliwki.Dodaj posiekaną w drobną kostkę czekoladę i szpatułką dobrze wmieszaj do kremu.Krem schowaj na 10-15 minut do lodówki.PONCZ:Wszystkie składniki wymieszaj razem w szklance.SKŁADANIE TORTU:Kremy wyjmij z lodówki. Biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i polej kilkoma łyżeczkami ponczu.Następnie posmaruj go 1/3 kremu śliwkowego i przykryj drugim blatem. Polej kolejne kilka łyżeczek ponczu i kolejne 1/3 kremu .Przykryj całość trzecim blatem i polej resztą ponczu. Boki i wierzch wysmaruj pozostałym kremem i posyp całość drobno siekanymi orzechami laskowymi. Tort schłodź przez 4-5 godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Gotowe! Smacznego!


* biszkopt rzucany z bloga Moje Wypieki