ßßß
Składniki:-Pomidory w puszce (lub świeże)-Ząbek czosnku (lub dwa)-Łyżka masła-Sól, pieprz, cukier , majeranek, bazylia-Przecier pomidorowy-2 łyżki octu spirytusowego-parmezanNa patelni roztapiamy łyżkę masła i delikatnie obsmażamy czosnek(nie może się przypalić). Dorzucamy pomidorki, sól, pieprz, trochę cukru. Do smaku dodajemy przecieru pomidorowego (ja nie miałam dodałam ketchupu i było okey), majeranek i bazylię.Bakłażany myjemy i kroimy w plastry, solimy i odstawiamy od 15- 30 min.Smażymy na oleju.Ważne: Odsącz bakłażana z nadmiaru oleju, kładąc na ręcznik papierowy!Sos do bakłażana: na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek, dodajemy 2 łyżki octu spirytusowego oraz majeranek. Polewamy sosem bakłażana i odstawiamy na 10 minut.Gotujemy makaron, kładziemy na niego salsę, bakłażany, a na końcu posypujemy parmezanem. Przepis z Sycylii . :)