Wykonanie

Czy wspomniałam już,że lubię naleśniki? ;) Chyba tak. Uwielbiam !Dzisiaj nieco inna propozycja. Będzie,to dosa,która pochodzi z Indii.Nieco różni się od naszych naleśników..ale obiecuję,że jest równie dobra co te nasze,tradycyjne.Z czym podawać dosę ?Zależy co lubicie. Może być,to domowy
dżem,
jogurt,czatnej z
cebuli,
kokosowym,z sambarem (zupa) ja najczęściej podaję dosę z czatnejami.Składniki:100 g
ryżu, najlepiej basmati100 g
czerwonej soczewicy1 łyżeczka
ostrej papryki4 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczka
soliolej do smażenia
Soczewicę i
ryż przełóż do osobnych miseczek,zalej
wodą i odstaw na całą noc.Następnego dnia odlej
wodę. Osobno zmiksuj
soczewicę i
ryż. Następnie przełóż
ryż i
soczewicę do miski i wymieszaj.Dodaj
jogurt,
paprykę i
sól. Dokładnie wymieszaj.Tak przygotowane ciasto odstaw na ok. 4 godziny.Patelnie wysmaruj
olejem. Najlepiej używając do tego pędzelka, lub po prostu ręcznika papierowego.Rozgrzej patelnie.Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana zdejmij ją na chwilę z ognia i łyżką wazową nałóż ciasto. Najpierw ciasto nałóż na środek patelni, następnie okrągłymi ruchami rozprowadź ciasto na patelni.Patelnie postaw ponownie na kuchence i smaż dose do zarumienienia się.Dose smażymy tylko z jednej strony.