Wykonanie
Ostatnio coraz częściej spotykam się, że moi znajomi muszą zrezygnować z
mleka krowiego. Jest to spowodowane alergią pokarmową, nietolerancją laktozy lub poglądami (weganizm) albo wolą przestawić się na roślinne.
Mleczne zamienniki można kupić w sklepach ale także można przygotować je w domu dla siebie i swojej rodziny.
Marzenie o gorącym
kakao dla osoby, która nie może pić
mleka nie musi być już koszmarem. Alternatywą
mleka krowie może być jedno z
mlek roślinnych.-
soja –
mleko sojowe, najczęściej spotykane na półkach sklepowych. Jest bogate w witaminy E, z grupy B, żelazo, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. Odpowiednie dla dzieci powyżej 5 roku życia.-
ryż –
mleko ryżowe, zawiera błonnik, witaminy E i z grupy B a także żelazo, wapń, selen, cynk i miedź. Dobre dla osób które są na diecie ponieważ błonnik zawarty w
mleku zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.-
kokos –
mleko kokosowe, zawiera dużo potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Ma dobry wpływ na naszą skórę, włosy oraz paznokcie.-
migdały –
mleko migdałowe, nie zawiera cholesterolu i laktozy. Bogate w witaminy E, z grypy B oraz magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz mangan. Jak dla mnie lepsze niż
sojowe i
ryżowe. Smak trochę
orzechowy.Nie wskazane dla osób uczulonych na
orzechy.-
kasza jaglana –
mleko jaglane, zawiera witamy E i z grupy B oraz magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dobrze wpływa na stawy, skórę, włosy oraz paznokcie.- owies,
płatki owsiane -
mleko owsiane, bogate w błonnik i kwas foliowy. Zawiera dwa
razy więcej witaminy A oraz wapnia niż
mleko krowie oraz witaminy z grupy B i żelazo. Jeśli jesteś uczulony na
orzechy lub
soję to, to
mleko będzie idealne dl Ciebie.
I te mniej popularne- orkisz –
mleko orkiszowe, zawiera witaminy z grupy B, błonnik, żelazo, mangan oraz miedź.- gryka –
mleko gryczane, zawiera witaminy E, z grupy B oraz żelazo, cynk, potas, fosfor oraz magnez-
orzechy laskowe –
mleko z
orzechów laskowych, zawiera witaminy E, z grupy B, PP oraz żelazo, cynk, potas, miedź i fosfor. Ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy oraz mózg, poprawia samopoczucie.-
orzechy ziemne -
mleko z
orzeszków ziemnych jest bogate w witaminy A, E, niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, mangan i selen oraz przeciwutleniacze.-
orzechy macadamia –
mleko z
orzechów macadamia zawiera witaminę E, cynk magnez oraz w kwasy omega-3.
Mleko zapewnia uczucie sytości przez długi czas.-
orzechy włoskie -
mleko z
orzechów włoskich zawiera witaminy z grupy B, E, kwasy omega-3 oraz magnez, cynk i żelazo. Ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy oraz mózg.-
orzechy nerkowca –
mleko z
nerkowca zawiera kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grypy B, E oraz potas, magnez, cynk, żelazo.-
pestki dyni -
mleko z pestek dyni zawiera kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, witaminy z grupy B,C, D, E i A oraz potas, cynk i selen.-
sezam –
mleko sezamowe zawiera witaminy A, E, z grypy B oraz wapń, cynk, magnez, kwasy omega-6, kwas fitynowy oraz sporo przeciwutleniaczy.- nasiona konopi –
mleko konopne nie zawiera odurzających alkoidów. Zawiera natomiast witaminy E, z grypy B, C oraz wapń, magnez, potas, fosfor. Nie można go gotować ponieważ już w 40 stopniach
traci swoje właściwości.-
amarantus –
mleko amarantusa zawiera dużo
białka, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A, C, E i D. Nie zawiera cholesterolu i glutenu.-
pestki słonecznika –
mleko z pestek
słonecznika zawiera witaminy A, z grypy B, E oraz potas, cynk, fosfor i wapń.
Mleko jest kaloryczne.-
soczewica -
mleko z
soczewicy zawiera witaminy C, B6, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Bogate w błonnik. Zapobiega podjadaniu gdyż zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.-
kukurydza -
mleko z
kukurydzy zawiera kwasy omega- 3, witaminy A, z grupy B, D, E, K oraz potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor oraz cynk.
Składniki:- 2 szklanki
orzechów, zbóż, nasion- 4 szklanki
wody oraz
woda do namaczaniaPrzygotowanie:Technika robienia
mleka jest zawsze taka sama i nie zależy od składników z których jest robione
mleko.
Orzechy lub nasiona czy zboża ( 2 szklanki) należy namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie należy wylać
wodę, w której moczyły się produkty na
mleko. Odcedzone nasiona ( lub
orzechy czy zboża) wsypać do malaksera lub robota kuchennego, dodać 4 szklanki
wody przegotowanej i ostudzonej oraz zmiksować wszystko na gładką masę. Teraz za pomocą drobnego sitka lub gazy trzeba przecedzić
mleko kilka
razy aby nie było kawałków masy. Oddzielona masę można jeszcze dodatkowo odcisnąć aby cała ciecz wyciekła. Takie
mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Masę która pozostała można dodać do ciast, pasztetów warzywnych,
jogurtów czy owsianek.
Mleko nie musi być z jednego produktu, można mieszać
orzechy z nasionami czy zbożami. Dodatkowo można dodać
przyprawy słodkie jak i słone w zależności do czego chcemy wykorzystać nasze
mleko.