ßßß
Marzenie o gorącym kakao dla osoby, która nie może pić mleka nie musi być już koszmarem. Alternatywą mleka krowie może być jedno z mlek roślinnych.- soja – mleko sojowe, najczęściej spotykane na półkach sklepowych. Jest bogate w witaminy E, z grupy B, żelazo, magnez, fosfor oraz kwas foliowy. Odpowiednie dla dzieci powyżej 5 roku życia.- ryż – mleko ryżowe, zawiera błonnik, witaminy E i z grupy B a także żelazo, wapń, selen, cynk i miedź. Dobre dla osób które są na diecie ponieważ błonnik zawarty w mleku zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.- kokos – mleko kokosowe, zawiera dużo potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Ma dobry wpływ na naszą skórę, włosy oraz paznokcie.- migdały – mleko migdałowe, nie zawiera cholesterolu i laktozy. Bogate w witaminy E, z grypy B oraz magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz mangan. Jak dla mnie lepsze niż sojowe i ryżowe. Smak trochę orzechowy.Nie wskazane dla osób uczulonych na orzechy.- kasza jaglana – mleko jaglane, zawiera witamy E i z grupy B oraz magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Dobrze wpływa na stawy, skórę, włosy oraz paznokcie.- owies,płatki owsiane - mleko owsiane, bogate w błonnik i kwas foliowy. Zawiera dwa razy więcej witaminy A oraz wapnia niż mleko krowie oraz witaminy z grupy B i żelazo. Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub soję to, to mleko będzie idealne dl Ciebie.
I te mniej popularne- orkisz – mleko orkiszowe, zawiera witaminy z grupy B, błonnik, żelazo, mangan oraz miedź.- gryka – mleko gryczane, zawiera witaminy E, z grupy B oraz żelazo, cynk, potas, fosfor oraz magnez- orzechy laskowe – mleko z orzechów laskowych, zawiera witaminy E, z grupy B, PP oraz żelazo, cynk, potas, miedź i fosfor. Ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy oraz mózg, poprawia samopoczucie.- orzechy ziemne - mleko z orzeszków ziemnych jest bogate w witaminy A, E, niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, mangan i selen oraz przeciwutleniacze.- orzechy macadamia – mleko z orzechów macadamia zawiera witaminę E, cynk magnez oraz w kwasy omega-3. Mleko zapewnia uczucie sytości przez długi czas.- orzechy włoskie - mleko z orzechów włoskich zawiera witaminy z grupy B, E, kwasy omega-3 oraz magnez, cynk i żelazo. Ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy oraz mózg.- orzechy nerkowca – mleko z nerkowca zawiera kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grypy B, E oraz potas, magnez, cynk, żelazo.- pestki dyni - mleko z pestek dyni zawiera kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, witaminy z grupy B,C, D, E i A oraz potas, cynk i selen.- sezam – mleko sezamowe zawiera witaminy A, E, z grypy B oraz wapń, cynk, magnez, kwasy omega-6, kwas fitynowy oraz sporo przeciwutleniaczy.- nasiona konopi – mleko konopne nie zawiera odurzających alkoidów. Zawiera natomiast witaminy E, z grypy B, C oraz wapń, magnez, potas, fosfor. Nie można go gotować ponieważ już w 40 stopniach traci swoje właściwości.- amarantus – mleko amarantusa zawiera dużo białka, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A, C, E i D. Nie zawiera cholesterolu i glutenu.- pestki słonecznika – mleko z pestek słonecznika zawiera witaminy A, z grypy B, E oraz potas, cynk, fosfor i wapń. Mleko jest kaloryczne.- soczewica - mleko z soczewicy zawiera witaminy C, B6, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Bogate w błonnik. Zapobiega podjadaniu gdyż zapewnia uczucie sytości przez dłuższy czas.- kukurydza - mleko z kukurydzy zawiera kwasy omega- 3, witaminy A, z grupy B, D, E, K oraz potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor oraz cynk.
Składniki:- 2 szklanki orzechów, zbóż, nasion- 4 szklanki wody oraz woda do namaczaniaPrzygotowanie:Technika robienia mleka jest zawsze taka sama i nie zależy od składników z których jest robione mleko. Orzechy lub nasiona czy zboża ( 2 szklanki) należy namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie należy wylać wodę, w której moczyły się produkty na mleko. Odcedzone nasiona ( lub orzechy czy zboża) wsypać do malaksera lub robota kuchennego, dodać 4 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej oraz zmiksować wszystko na gładką masę. Teraz za pomocą drobnego sitka lub gazy trzeba przecedzić mleko kilka razy aby nie było kawałków masy. Oddzielona masę można jeszcze dodatkowo odcisnąć aby cała ciecz wyciekła. Takie mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Masę która pozostała można dodać do ciast, pasztetów warzywnych, jogurtów czy owsianek.Mleko nie musi być z jednego produktu, można mieszać orzechy z nasionami czy zbożami. Dodatkowo można dodać przyprawy słodkie jak i słone w zależności do czego chcemy wykorzystać nasze mleko.