ßßß
Przepis to po prostu zwykłe składniki na jasne muffinki + barwnik.Lub tak jak ja należy zastąpić wodę/mleko likierem Blue Curacao.Spokojnie, podczas pieczenia alkohol wyparowuje(w smaku nie czuć, ale kto wie co by wyszło na badaniu)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka2 łyżeczki cukru waniliowego+ na krem (wyjdzie go za dużo, w sumie można zrobić z połowy opakowania)200 ml mleka1 opakowanie bitej śmietany w proszku3 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynytrochę wody do rozpuszczenia żelatynyWszystkie składniki na ciasto mieszamy razem do połączenia składników, ale mogą mieć grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ładniejsze wyjdą z papilotek, ale nie miałam, więc do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta.Po upieczeniu nie wyciągamy muffinek od razu z piekarnika bo opadną.Jak usztywnić bitą śmietanę podpowiedziała mi Dorota z grupy na Facebooku :