Wykonanie
Wykorzystując mój
likier na różne sposoby postanowiłam upiec niebieskie muffinki.Od razu skojarzyły mi się z takimi zdobionymi na
ciasteczkowego potwora, ale
póki co brakuje mi trochę rzeczy do takiego wykonania więc, drugą myślą były smerfy.Pamiętacie białe czapeczki tych stworków? Miałam
bitą śmietanę to spróbowałam zrobić ;)Pierwszy raz bawiłam się w zdobienie rękawem, więc trochę krzywo i w ogóle, ale polecam.

Przepis to po prostu zwykłe składniki na jasne muffinki + barwnik.Lub tak jak ja należy zastąpić wodę/mleko
likierem Blue
Curacao.Spokojnie, podczas pieczenia
alkohol wyparowuje(w smaku nie czuć, ale kto wie co by wyszło na badaniu)Składniki:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru1
jajko0,5 szklanki
oleju1 szklanka
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowego+ na krem (wyjdzie go za dużo, w
sumie można zrobić z połowy opakowania)200 ml
mleka1 opakowanie
bitej śmietany w proszku3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynytrochę
wody do rozpuszczenia
żelatynyWszystkie składniki na ciasto mieszamy razem do połączenia składników, ale mogą
mieć grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ładniejsze wyjdą z papilotek, ale nie miałam, więc do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta.Po upieczeniu nie wyciągamy muffinek od razu z piekarnika bo opadną.Jak usztywnić
bitą śmietanę podpowiedziała mi Dorota z grupy na Facebooku :





