ßßß
Składnik na ciasto:250 g suchego mielonego maku3/4 szklanki cukru1 łyżka miodu4 jaja3 łyżki kaszy manny1 łyżka bułki tartej2 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat migdałowy lub waniliowyPodobno mielonego maku nie trzeba gotować, ja jednak zalałam swój ok szklanką wrzątku i poczekałam aż wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st C, przez ok 40 minut, do suchego patyczka.Krem:400 g serka twarogowego200 g. śmietany 30%1 łyżka kawy rozpuszczalnej3 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudrudżem, u mnie porzeczkowyŻelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości wody. Zimną śmietankę ubiłam z cukrem pudrem, a następnie wymieszałam z serkiem twarogowym i żelatyną (najlepiej dodać łyżkę kremu do żelatyny i rozmieszać, a potem wlać do masy). Krem podzieliłam na 2 części, do jednej z nich dodałam kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest zostawić sobie kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Zimny spód makowy rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem kawowy. Przykryłam 3 częścią i rozsmarowałam resztę kremu. Dekorację pozostawiam Waszej fantazji, ja użyłam płatków czekoladowych i wiśni z nalewki.


