ßßß Cookit - przepis na Tarta sernikowa z brzoskwiniami

Tarta sernikowa z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
180 g mąki
4 łyżki kakao
70 g cukru
120 g masła (zimnego)
1 małe jajko
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
50 g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (ok. 60 g)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
Oraz:
400 g (4 sztuki) świeżych brzoskwiń lub 1 duża puszka
Przygotowanie
Ciasto i kruszonka: Mąkę wsypać do miski, dodać kakao, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć je i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
Formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm posmarować masłem. Odłożyć ok. 1/4 część ciasta i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć spód i boki formy, włożyć do lodówki na około 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Ciasto w formie okryć folią aluminiową (spód i boki). Na spodzie rozsypać obciążenie np. w postaci suchej fasoli lub ryżu (do wielokrotnego wykorzystania). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć formę z ciastem, piekarnika nie wyłączać.
Masa serowa: Twaróg wymieszać z cukrem, budyniem w proszku i wanilią, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników. Brzoskwinie pokroić na cząstki.
Masę serową wyłożyć na upieczony spód, ułożyć cząstki brzoskwiń i posypać resztą ciasta startą na tarce i uformowaną w palcach na kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-sernikowa-z-brzoskwiniami