Wykonanie
SkładnikiCiasto:180 g
mąki4 łyżki
kakao70 g
cukru120 g
masła (zimnego)1 małe
jajkoMasa serowa:500 g
twarogu sernikowego50 g
cukru1
budyń waniliowy lub
śmietankowy z
cukrem (ok. 60 g)1 łyżka
cukru wanilinowego1
jajkoOraz:400 g (4 sztuki) świeżych
brzoskwiń lub 1 duża puszkaPrzygotowanieCiasto i kruszonka:
Mąkę wsypać do miski, dodać
kakao,
cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne
masło. Miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Dodać
jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Rozpłaszczyć je i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.Formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm posmarować
masłem. Odłożyć ok. 1/4 część ciasta i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować podsypując
mąką, wyłożyć spód i boki formy, włożyć do lodówki na około 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Ciasto w formie okryć folią aluminiową (spód i boki). Na spodzie rozsypać obciążenie np. w postaci
suchej fasoli lub
ryżu (do wielokrotnego wykorzystania). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut. Wyjąć formę z
ciastem, piekarnika nie wyłączać.Masa serowa:
Twaróg wymieszać z
cukrem,
budyniem w proszku i
wanilią, następnie dodać
jajko i jeszcze raz wymieszać do połączenia się składników.
Brzoskwinie pokroić na cząstki.Masę
serową wyłożyć na upieczony spód, ułożyć cząstki
brzoskwiń i posypać resztą ciasta startą na tarce i uformowaną w palcach na kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić.