Wykonanie
Witajcie :) Dziś przepis na pyszny sernik - tak do porannej
kawki:) To specjalność mojej mamy - zapraszam:)Sernik mojej Mamy:- 1 i 1/2 kg
twarogu- 1 kostka
masła- 8
jajek- 2 szklanki
cukru-
budyń waniliowy- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej lub
cukier wanilinowyTwaróg mielimy - ja zawsze
mielę raz , a tego trzykrotnie mielonego nie kupuję bo sernik wychodzi inny w smaku.
Żółtka ubijamy z
cukrem i ciepłym
masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo
twaróg i mieszamy. Kiedy cały
twaróg będzie wymieszany, dodajemy
budyń i ekstrakt
waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z
białek .Szykujemy dużą prostokątną blachę . Wyściełamy ją papierem do pieczenia i wylewamy masę
serową . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na mniej więcej godzinkę. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na co najmniej 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach. Pamiętajcie też żeby starać się nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia - bo ciasto opadnie :)