ßßß Cookit - przepis na Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado

Szakszuka z fasolką, kukurydzą i awokado

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżeczki oliwy
1/2 ząbka czosnku
400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
1/2 puszki czarnej lub czerwonej fasoli
4 łyżki ziaren kukurydzy
ostra papryczka do smaku (np. odrobina habanero)
2 jajka
1 awokado
kolendra
opcjonalnie: suszona wędzona papryczka (chipotle)
Przygotowanie
Rozgrzać patelnię razem z oliwą i pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Zrumienić, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory, fasolkę wraz z zalewą, kukurydzę, posiekaną ostrą papryczkę bez pestek oraz kawałek suszonej papryczki chipotle jeśli ją mamy. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.
Wbić jajka, doprawić, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 3 - 4 minuty aż białka będą ścięte a żółtka pozostaną płynne. Odstawić z ognia, dodać obrane i pokrojone awokado, posypać kolendrą.
Wskazówki
Można dodać chorizo (wówczas przygotowanie dania zaczynamy od podsmażenia chorizo).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/szakszuka-z-fasolka-kukurydza-i-awokado