Wykonanie
Składniki2 porcje2 łyżeczki
oliwy1/2 ząbka
czosnku400 g
pomidorów (świeżych lub z puszki)1/2 puszki czarnej lub
czerwonej fasoli4 łyżki
ziaren kukurydzyostra papryczka do smaku (np. odrobina habanero)2
jajka1
awokadokolendraopcjonalnie: suszona wędzona papryczka (chipotle)PrzygotowanieRozgrzać patelnię razem z
oliwą i pokrojonym na cienkie plasterki
czosnkiem. Zrumienić, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę
pomidory,
fasolkę wraz z zalewą,
kukurydzę, posiekaną
ostrą papryczkę bez pestek oraz kawałek suszonej papryczki chipotle jeśli ją mamy. Doprawić
solą,
pieprzem, wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.Wbić
jajka, doprawić, przykryć pokrywą i gotować przez ok. 3 - 4 minuty aż
białka będą ścięte a
żółtka pozostaną płynne. Odstawić z ognia, dodać obrane i pokrojone
awokado, posypać
kolendrą.WskazówkiMożna dodać chorizo (wówczas przygotowanie dania zaczynamy od podsmażenia chorizo).