ßßß Cookit - przepis na Składniki na sałatkę z ogórka:

Składniki na sałatkę z ogórka:

nazwa

Wykonanie

Nie pytajcie mnie nawet skąd ta nazwa bo po prostu nie wiem. Natrafiłam na ten przepis w moim segregatorze, który pamięta jeszcze czasy dzieciństwa mojej mamy. Zmodyfikowałam go trochę i doprawiłam po swojemu więc teoretycznie nazwę powinnam też była zmienić. Nie zmieniłam bo z marketingowego punktu widzenia jest po prostu bardziej pociągająca
To co znajdziecie na talerzu to podudzia z kurczaka doprawione podstawowymi przyprawami, obtoczone z mące, jajku i bułce tartej. Mięso podane jest z ostrą sałatką z ogórka doprawioną octem winnym i czosnkiem.
Składniki na kurczaka:
6 kawałków kurczaka – ja wybrałam podudzia
szczypta papryki słodkiej mielonej
świeżo mielony czarny pieprz
sól
jajko
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i zdejmujemy skórę. Opcjonalnie można odciąć końcówkę z kości (staw). Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy przez 15 minut w głębokim tłuszczu (170 stopni). Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy jeszcze 30 minut w 200 stopniach (trzeba kontrolować temperaturę aby się nie przypaliło; w razie potrzeby zmniejszyć do 150).
ogórek długi
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki lub w niewielką kostkę. Solimy i odstawiamy do momentu aż puści sok. Odlewamy go. Doprawiamy obficie pieprzem czarnym. Zalewamy olejem i octem. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i mieszamy. Podajemy razem z mięsem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-wiedensku-podany-salatka-ogorka