Wykonanie


Nie pytajcie mnie nawet skąd ta nazwa bo po prostu nie wiem. Natrafiłam na ten przepis w moim segregatorze, który pamięta jeszcze czasy dzieciństwa mojej mamy. Zmodyfikowałam go trochę i doprawiłam po swojemu więc teoretycznie nazwę powinnam też była zmienić. Nie zmieniłam bo z marketingowego punktu widzenia jest po prostu bardziej pociągającaTo co znajdziecie na talerzu to podudzia z
kurczaka doprawione podstawowymi
przyprawami, obtoczone z
mące,
jajku i
bułce tartej.
Mięso podane jest z ostrą
sałatką z
ogórka doprawioną
octem winnym i
czosnkiem.

Składniki na
kurczaka:6 kawałków
kurczaka – ja wybrałam podudziaszczypta
papryki słodkiej mielonejświeżo mielony
czarny pieprzsóljajkomąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i zdejmujemy skórę. Opcjonalnie można odciąć końcówkę z kości (staw). Doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. Obtaczamy w
mące i strzepujemy jej nadmiar. Następnie panierujemy w rozmąconym
jajku i
bułce tartej. Smażymy przez 15 minut w głębokim tłuszczu (170 stopni). Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy jeszcze 30 minut w 200 stopniach (trzeba kontrolować temperaturę aby się nie przypaliło; w razie potrzeby zmniejszyć do 150).
ogórek długi2 łyżki
oleju1 łyżka
octu winnego2 ząbki
czosnkusólświeżo mielony
czarny pieprzOgórka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki lub w niewielką kostkę. Solimy i odstawiamy do momentu aż puści sok. Odlewamy go. Doprawiamy obficie
pieprzem czarnym. Zalewamy
olejem i
octem. Dodajemy posiekany ząbek
czosnku i mieszamy. Podajemy razem z
mięsem.