ßßß Cookit - przepis na Wegański piernik dyniowy

Wegański piernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Piernik dyniowy robiłam już kiedyś, tym razem przyszła pora na wersję wegańską. Puree owocowe lub warzywne to doskonały środek spulchniający dla ciast pieczonych bez jajek. To z dyni jest bardziej konkretne niż na przykład mus jabłkowy, dlatego ciasto wyszło nieco ciężkie i wilgotne. Jak to do piernika , dodałam dla smaku i zapachu nieco kawy.
2 niepełne szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta imbiru
łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki puree z dyni
Suche składniki zmieszałam w misce. Olej dodałam do miski z suchymi składnikami , mieszając widelcem. Potem dodałam kawę, puree dyniowe i dokładnie wymieszałam.
Piekłam w 175 C około 45 minut. Leciutko się kruszył przy krojeniu, ale ciasta bez jajek czasem tak mają.
Jak widać, to nic trudnego , robi się szybko i łatwo a smakuje doskonale. W dyniowym sezonie polecam nie tylko weganom czy alergikom.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/weganski-piernik-dyniowy