Wykonanie
Piernik
dyniowy robiłam już kiedyś, tym razem przyszła
pora na wersję wegańską. Puree
owocowe lub warzywne to doskonały środek spulchniający dla ciast pieczonych bez
jajek. To z dyni jest bardziej konkretne niż na przykład
mus jabłkowy, dlatego ciasto wyszło nieco ciężkie i wilgotne. Jak to do piernika , dodałam dla smaku i zapachu nieco
kawy.2 niepełne szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cynamonuspora szczypta
imbirułyżka
cukru z
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju3/4 szklanki mocnej
kawy1/2 szklanki puree z dyniSuche składniki zmieszałam w misce.
Olej dodałam do miski z suchymi składnikami , mieszając widelcem.
Potem dodałam
kawę, puree
dyniowe i dokładnie wymieszałam.Piekłam w 175 C około 45 minut. Leciutko się kruszył przy krojeniu, ale ciasta bez
jajek czasem tak mają.Jak widać, to nic trudnego , robi się szybko i łatwo a smakuje doskonale. W
dyniowym sezonie polecam nie tylko weganom czy alergikom.Smacznego !