ßßß
Piernik dyniowy robiłam już kiedyś, tym razem przyszła pora na wersję wegańską. Puree owocowe lub warzywne to doskonały środek spulchniający dla ciast pieczonych bez jajek. To z dyni jest bardziej konkretne niż na przykład mus jabłkowy, dlatego ciasto wyszło nieco ciężkie i wilgotne. Jak to do piernika , dodałam dla smaku i zapachu nieco kawy.2 niepełne szklanki mąki2/3 szklanki cukru2 łyżki kakao1/2 łyżeczki cynamonuspora szczypta imbirułyżka cukru z wanilią2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju3/4 szklanki mocnej kawy1/2 szklanki puree z dyniSuche składniki zmieszałam w misce. Olej dodałam do miski z suchymi składnikami , mieszając widelcem. Potem dodałam kawę, puree dyniowe i dokładnie wymieszałam.Piekłam w 175 C około 45 minut. Leciutko się kruszył przy krojeniu, ale ciasta bez jajek czasem tak mają.Jak widać, to nic trudnego , robi się szybko i łatwo a smakuje doskonale. W dyniowym sezonie polecam nie tylko weganom czy alergikom.Smacznego !