Wykonanie
Dania z ryb pojawiają się u nas ilekroć uda mi się kupić „fajną rybkę”, co wcale nie jest takie proste…Dzisiaj „trafiłam” na świeżutkie filety z
okonia nilowego i tak „narodził” się obiad :)Przyznam, że najczęściej (bo szybko i łatwo!) przygotowuję
rybę na sposób śródziemnomorski, tj. pieczoną z dodatkiem
czosnku i
ziół. Dzisiaj przyszedł czas na odmianę! Okazało się, że zrobienie szaszłyków zajmuje tylko chwilę więcej, a smak? Spróbujcie sami, a nie pożałujecie :)Uwaga:)Uważam, że powiedzenie „jemy oczami” jest w stu procentach prawdziwe. Ładnie podane danie po prostu smakuje lepiej!Jednocześnie to samo danie, a inaczej „zaaranżowane” smakuje inaczej, urozmaica naszą dietę. Przykładem może być
mięso i
ryba, które w postaci szaszłyków będą miały zupełnie inny, nowy smak niż to samo
mięso i
ryba, tak samo doprawione i upieczone, ale przygotowane jako filety…Zachęcam do eksperymentowanie :)Składniki:1 duży
filet z ryby bez ości (
łosoś,
okoń nilowy…)8-10
pomidorków koktajlowychsok i skórka otarta z
cytryny1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwekulubiona
przyprawa do rybzioła świeże i/lub suszone (
tymianek,
rozmaryn,
bazylia…)patyczki do szaszłykówWykonanie:Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać 4 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
soku z cytryny, 1 łyżkę otartej
skórki z cytryny, przeciśnięty
czosnek, 1 łyżeczkę
przyprawy do ryb (lub 1/2 łyżeczki
soli), szczyptę
pieprzu i 1 łyżkę posiekanych lub suszonych
ziół.
Filety z ryby, umyć, usunąć ości i pokroić na kwadraty (3×3 cm). (Uwaga: W Vademecum podaję sposób na usuwanie ości z
łososia ;) Włożyć do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Na patyczki nabijać na przemian kilka kawałków
ryby i
pomidorka koktajlowego. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni. (Uwaga: Tak przygotowane szaszłyki można również ułożyć na specjalnych tackach aluminiowych i upiec na grillu.)Smacznego:)
Do
rybnych szaszłyków polecam warzywa pieczone z quinoa
lub zestaw surówek :)