ßßß
Dania z ryb pojawiają się u nas ilekroć uda mi się kupić „fajną rybkę”, co wcale nie jest takie proste…Dzisiaj „trafiłam” na świeżutkie filety z okonia nilowego i tak „narodził” się obiad :)Przyznam, że najczęściej (bo szybko i łatwo!) przygotowuję rybę na sposób śródziemnomorski, tj. pieczoną z dodatkiem czosnku i ziół. Dzisiaj przyszedł czas na odmianę! Okazało się, że zrobienie szaszłyków zajmuje tylko chwilę więcej, a smak? Spróbujcie sami, a nie pożałujecie :)Uwaga:)Uważam, że powiedzenie „jemy oczami” jest w stu procentach prawdziwe. Ładnie podane danie po prostu smakuje lepiej!Jednocześnie to samo danie, a inaczej „zaaranżowane” smakuje inaczej, urozmaica naszą dietę. Przykładem może być mięso i ryba, które w postaci szaszłyków będą miały zupełnie inny, nowy smak niż to samo mięso i ryba, tak samo doprawione i upieczone, ale przygotowane jako filety…Zachęcam do eksperymentowanie :)Składniki:1 duży filet z ryby bez ości (łosoś, okoń nilowy…)8-10 pomidorków koktajlowychsok i skórka otarta z cytryny1 ząbek czosnkuoliwa z oliwekulubiona przyprawa do rybzioła świeże i/lub suszone (tymianek, rozmaryn, bazylia…)patyczki do szaszłykówWykonanie:Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę otartej skórki z cytryny, przeciśnięty czosnek, 1 łyżeczkę przyprawy do ryb (lub 1/2 łyżeczki soli), szczyptę pieprzu i 1 łyżkę posiekanych lub suszonych ziół.Filety z ryby, umyć, usunąć ości i pokroić na kwadraty (3×3 cm). (Uwaga: W Vademecum podaję sposób na usuwanie ości z łososia ;) Włożyć do marynaty, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Na patyczki nabijać na przemian kilka kawałków ryby i pomidorka koktajlowego. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w temperaturze 190-200 stopni. (Uwaga: Tak przygotowane szaszłyki można również ułożyć na specjalnych tackach aluminiowych i upiec na grillu.)Smacznego:)
Do rybnych szaszłyków polecam warzywa pieczone z quinoa
lub zestaw surówek :)