ßßß Cookit - przepis na Labraks pieczony.

Labraks pieczony.

nazwa

Wykonanie

Ryba ta gości na moim stole bardzo często. Jest bardzo delikatna w smaku, ma białe zwarte, zawierające niewiele ości mięso. Przedstawiam ją Wam dziś w wersji pieczonej. Danie jest bardzo lekkostrawne i przygotowuje się je bardzo szybko. Jest idealne zarówno na lato, na grilla jak i na lekką obiado-kolację zimową porą. Obowiązkowym dodatkiem do tak przygotowanej ryby jest białe wino.
Namawiam do spróbowania labraksa, bo to wyjątkowa ryba. :-)
Składniki:
2 świeże labraksy
sol, pieprz kolorowy, suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano
gałązka świeżego rozmarynu
opcjonalnie: świeże listki jarmużu, pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek
4 plasterki cytryny
4 małe ząbki czosnku
świeże gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni. ryby dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. na boczkach robimy po trzy delikatne nacięcia, solimy, nacieramy przyprawami i pieprzem w środku i na zewnątrz. do środka każdej wkładamy po 2 ząbki czosnku, kawałki świeżej natki pietruszki i plastry cytryny. układamy ryby w przygotowanym wcześniej naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. jeśli mamy możemy z boku każdej włożyć kilka pomidorków czy gałązek jarmużu. po wierzchu posypujemy delikatnie igiełkami rozmarynu. ilość ziół czy czosnku zależy od naszych indywidualnych upodobań i smaku.
tak przygotowane ryby, delikatnie polewamy z wierzchu oliwą - 2 łyżki na jedną rybę, z wierzchu przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. gotową rybę, możemy dodatkowo skropić cytryną. podajemy z pieczywem.
Smacznego.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2015/01/labraks-pieczony.html