Wykonanie
Ryba ta gości na moim
stole bardzo często. Jest bardzo delikatna w smaku, ma białe zwarte, zawierające niewiele ości
mięso. Przedstawiam ją Wam dziś w wersji pieczonej. Danie jest bardzo lekkostrawne i przygotowuje się je bardzo szybko. Jest idealne zarówno na lato, na grilla jak i na lekką obiado-kolację zimową
porą. Obowiązkowym dodatkiem do tak przygotowanej
ryby jest
białe wino.Namawiam do spróbowania labraksa, bo to wyjątkowa
ryba. :-)
Składniki:2 świeże labraksysol,
pieprz kolorowy, suszone
zioła:
tymianek,
bazylia,
oreganogałązka świeżego
rozmarynuopcjonalnie: świeże listki
jarmużu,
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek4 plasterki
cytryny4 małe ząbki
czosnkuświeże gałązki
natki pietruszkiPrzygotowanie:włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 stopni.
ryby dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. na boczkach robimy po trzy delikatne nacięcia, solimy, nacieramy
przyprawami i
pieprzem w środku i na zewnątrz. do środka każdej wkładamy po 2 ząbki
czosnku, kawałki świeżej
natki pietruszki i plastry
cytryny. układamy
ryby w przygotowanym wcześniej naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. jeśli mamy możemy z
boku każdej włożyć kilka
pomidorków czy gałązek
jarmużu. po wierzchu posypujemy delikatnie igiełkami
rozmarynu. ilość
ziół czy
czosnku zależy od naszych indywidualnych upodobań i smaku.tak przygotowane
ryby, delikatnie polewamy z wierzchu
oliwą - 2 łyżki na jedną
rybę, z wierzchu przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. gotową
rybę, możemy dodatkowo skropić
cytryną. podajemy z
pieczywem.Smacznego.