Wykonanie
Za każdym razem kiedy je przygotowuję , myślę , że będą wspaniałą przystawką na zimę . Niestety nigdy nie dotrwały nawet do jesieni . To bardzo prosty przepis i polecam zrobienie go samodzielnie - są nieporównywalnie lepsze od tych sklepowych .
Pomidory - odmiana LIM raczej niedostępna w supermarketach , więc polecam zakupy na targu .Przepis jest wspaniały , gdyż wykorzystujemy całe
pomidory , a aromatyczną
oliwę do sałatek3 kg dojrzałych
pomidorów Lim średniej wielkości - wybierajcie równe - żeby suszyły się równomiernie .
oliwa z oliwek ok 1 litrsuszone
zioła -
tymianek ,
rozmaryn ,
bazylia ,
zioła prowansalskieczosnek - kilka ząbkówmalutka
chili suszona / niekoniecznie /
cytryna - sparzona wrzątkiem i wyszorowana
oliwki - czarne i zielone / niekoniecznie /
ser feta - ja
daję grecki z Lidla / bo się nie kruszy i
oliwa nie będzie mętna /2 wyparzone słoiczki ok 1/2 l.
Pomidorki myjemy , przekrawamy na pół po długości , delikatnie odcinamy szypułkę , łyżeczką wydrążamy środek i pestki / wykorzystamy je
potem / . Na blaszce wykładamy papier do pieczenia , układamy
pomidory , solimy delikatnie i posypujemy odrobiną
cukru .Suszymy w piekarniku kulka godzin , temperatura ok 150 C - 2 godz. następnie wyłączamy piec i uchylamy delikatnie drzwiczki - studzimy . Robimy tak kilkakrotnie - do uzyskania wysuszonych - ale nie na wiór -
pomidorków . Te mniejsze z cieńszą skórką wysuszą się szybciej więc trzeba ja wyjąć z pieca wcześniej .Do słoiczka wsypujemy
zioła , kilka ząbków
czosnku dolewamy trochę
oliwy , mieszamy .Układamy warstwami
pomidory ,
ser ,
czosnek i
oliwki , na koniec wkładamy ok 2 plasterki
cytryny .Oczywiście można wypróbować wersję z
ziołami ,
czosnkiem i samymi
pomidorami . Smacznego .