ßßß
Za każdym razem kiedy je przygotowuję , myślę , że będą wspaniałą przystawką na zimę . Niestety nigdy nie dotrwały nawet do jesieni . To bardzo prosty przepis i polecam zrobienie go samodzielnie - są nieporównywalnie lepsze od tych sklepowych .Pomidory - odmiana LIM raczej niedostępna w supermarketach , więc polecam zakupy na targu .Przepis jest wspaniały , gdyż wykorzystujemy całe pomidory , a aromatyczną oliwę do sałatek3 kg dojrzałych pomidorów Lim średniej wielkości - wybierajcie równe - żeby suszyły się równomiernie .oliwa z oliwek ok 1 litrsuszone zioła - tymianek , rozmaryn , bazylia , zioła prowansalskieczosnek - kilka ząbkówmalutka chili suszona / niekoniecznie /cytryna - sparzona wrzątkiem i wyszorowanaoliwki - czarne i zielone / niekoniecznie /ser feta - ja daję grecki z Lidla / bo się nie kruszy i oliwa nie będzie mętna /2 wyparzone słoiczki ok 1/2 l.
Pomidorki myjemy , przekrawamy na pół po długości , delikatnie odcinamy szypułkę , łyżeczką wydrążamy środek i pestki / wykorzystamy je potem / . Na blaszce wykładamy papier do pieczenia , układamy pomidory , solimy delikatnie i posypujemy odrobiną cukru .Suszymy w piekarniku kulka godzin , temperatura ok 150 C - 2 godz. następnie wyłączamy piec i uchylamy delikatnie drzwiczki - studzimy . Robimy tak kilkakrotnie - do uzyskania wysuszonych - ale nie na wiór - pomidorków . Te mniejsze z cieńszą skórką wysuszą się szybciej więc trzeba ja wyjąć z pieca wcześniej .Do słoiczka wsypujemy zioła , kilka ząbków czosnku dolewamy trochę oliwy , mieszamy .Układamy warstwami pomidory , ser , czosnek i oliwki , na koniec wkładamy ok 2 plasterki cytryny .Oczywiście można wypróbować wersję z ziołami , czosnkiem i samymi pomidorami . Smacznego .