Wykonanie
Zostało trochę
pieczarek z
parówkami, które robiłam do
makaronu, więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w
sumie takie bułeczki można zrobić z innym farszem lub wcale bez farszu.35 dkg
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru200 ml ciepłego
mleka4 g
drożdży suchych lub 8 g świeżych50 g
masła0,5 łyżeczki
solipieczarkicebulaparówkisos cygańskipaprykasól,
pieprzDo miski wsypać
mąkę,
drożdże i
sól. Dodać
jajko,
masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe
mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju, dodać pokrojoną
paprykę i
pieczarki ,
parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić.Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.