Wykonanie
Gdzieś jakoś tak w internecie chyba przepis znalazłem, na forum jakimś. I postanowiłem sprawdzić czy smaczny :)Składniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdzy2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1 i pół łyżeczki
przyprawy curryobfita szczypta
papryki250 ml ciepłego
mleka50 g roztopionego
masła250 g
cebuliProcedura taka jak zawsze: przesiewamy
mąką do miski, mieszamy z
solą, robimy w środku wgłębienie, do wgłębienia wkruszamy
drożdże,
cukier, wlewamy
mleko, rozrabiamy z częścią
mąki i pozwalamy zaczynowi wyrosnąć 10 minut.
Potem dodejy do tego
curry,
masło,
paprykę i wyrabiamy ciasto przez 20 minut.
Potem dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka i wyrabiamy kolejne 10 minut.
Potem przekłądamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. A jak wyrośnie to do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut.
Potem wyłączamy piekarnik i pozwalamy chlebkowi powoli stygnąć wraz z piekarnikiem. Jak już wszystko wystygnie to wyjąć z piekarnika, wyjąć z foremki i wąchać. O taaaak, wąchać... Niesamowicie aromatyczny chlebek!