ßßß
 
            
         Składniki:0,5 łyżeczki cukru250 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki suchych)0,5 łyżeczki soli3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szkl. -250 ml)3 łyżki olejuok 25 dag mięsa mielonegook 10-15 dag pieczarek1 średniej wielkości cebula1 łyżeczka papryki mielonej słodkiejsól, pieprz,2 łyżki olejuWykonanie:Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny.farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego!
Składniki:0,5 łyżeczki cukru250 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży (lub 3 łyżeczki suchych)0,5 łyżeczki soli3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szkl. -250 ml)3 łyżki olejuok 25 dag mięsa mielonegook 10-15 dag pieczarek1 średniej wielkości cebula1 łyżeczka papryki mielonej słodkiejsól, pieprz,2 łyżki olejuWykonanie:Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 2 godziny.farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego!