ßßß
Składniki na 12 sztuk:2 i 1/2 dl (250 ml) mąki pszennej2 łyżeczki kardamonu mielonego2 łyżeczki proszku do pieczenia2 i 1/2 dl (250 ml) cukru150 g masła o temp. pokojowej5 małych jajek1 dl wody2 małe starte jabłka (szara reneta, melaroza)nadzienie:2 małe jabłka1 dl (100 ml) orzechów laskowych1/2 (50ml) dl cukru1 łyżka mielonego cynamonu1. Nastawić piekarnik na 175 ºC i przygotować foremkę do muffinek. Tutaj najlepiej nie używać papierowych papilotek, które mogą niestety przywierać do babeczek. Można je z powodzeniem zastąpić papierem do pieczenia. Należy z niego wyciąć kwadraty o boku ok. 14 cm i wciskać w każde zagłębienie w formie do pieczenia muffinek przy pomocy szklanki lub innego przyrządu.2. Mąkę wymieszać z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.4. Jajka roztrzepać, wymieszać z wodą, dodać obrane, starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Następnie dodać suche składniki i masło utarte z cukrem. Wymieszać.5. Rozlać ciasto do foremek do muffinek wyłożonych papierem do pieczenia (patrz punkt 1).6. Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi, cukrem i cynamonem.7. Do środka każdej muffinki nakładać po dwie łyżeczki farszu.8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika.9. Od razu wyjąć z formy i studzić na kratce.Przepis dodaję do akcji: