Jestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :)))Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.MórawskiejSkładniki:4 jajka250 g mąki pszennej250 g cukru100 g miękkiego masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki oleju2 łyżki wody1 łyżka octu4-5 małych jabłek (ok.400-500g)Posypka1 łyżka cukru1 łyżka cynamonuNagrzewamy piekarnik do 190 C. W między czasie jabłka obierany i kroimy na ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.