ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :)))
Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej
Składniki:
4 jajka
250 g mąki pszennej
250 g cukru
100 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
4-5 małych jabłek (ok.400-500g)
Posypka
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
Nagrzewamy piekarnik do 190 C. W między czasie jabłka obierany i kroimy na ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem przez 3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Tortownice o średnice o 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy pokrojone jabłka. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy przez 40 minut lub do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/04/biszkopt-z-jabkami.html