Wykonanie
Kochani!Już myślałam, że nie opublikuję tego przepisu. Dlaczego? Nie zauważyłam, że coś jest nie tak z proporcjami.
Masła było w przepisie aż 250 g przy 2 i 1/2 dl
mąki i 4 dl
cukru. Po pierwsze muffinki bardzo długo się piekły i aż ociekały tłuszczem. Co prawda czas pieczenia podano 40 minut. Spisałam je w
sumie już na straty. Ale jak ostygły okazało się, że są przepyszne. Zatem podaję Wam przepis już z ograniczoną ilością
masła i
cukru (bo wyszły trochę za słodkie).Przepis pochodzi z ksiażki Camilli Läckberg i Christiana Hellberga Smaki z Fjällbacki.
Składniki na 12 sztuk:2 i 1/2 dl (250 ml)
mąki pszennej2 łyżeczki
kardamonu mielonego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 i 1/2 dl (250 ml)
cukru150 g
masła o temp. pokojowej5 małych
jajek1 dl
wody2 małe starte
jabłka (szara reneta, melaroza)nadzienie:2 małe
jabłka1 dl (100 ml)
orzechów laskowych1/2 (50ml) dl
cukru1 łyżka mielonego
cynamonu1. Nastawić piekarnik na 175 ºC i przygotować foremkę do muffinek. Tutaj najlepiej nie używać papierowych papilotek, które mogą niestety przywierać do babeczek. Można je z powodzeniem zastąpić papierem do pieczenia. Należy z niego wyciąć kwadraty o
boku ok. 14 cm i wciskać w każde zagłębienie w formie do pieczenia muffinek przy pomocy szklanki lub innego przyrządu.2.
Mąkę wymieszać z
kardamonem i
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę.4.
Jajka roztrzepać, wymieszać z
wodą, dodać obrane, starte na tarce o grubych oczkach
jabłka. Następnie dodać suche składniki i
masło utarte z
cukrem. Wymieszać.5. Rozlać ciasto do foremek do muffinek wyłożonych papierem do pieczenia (patrz punkt 1).6. Przygotować nadzienie.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekanymi
orzechami laskowymi,
cukrem i
cynamonem.7. Do środka każdej muffinki nakładać po dwie łyżeczki farszu.8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika.9. Od razu wyjąć z formy i studzić na kratce.Przepis dodaję do akcji: