Wykonanie
W tym miesiącu w ramach cyklu „trzy po trzy” mieliśmy przygotować dania zawierające
banany,
orzechy i
wanilię. Od razu pomyślałam o serniku. Po kilku minutach poszukiwań znalazłam przepis dla mnie u Usagi. Wykorzystałam przepis na spód i masę
serową, a wierzch udekorowałam
polewą czekoladową wg przepisu Doroty i
orzechami laskowymi. Wyszło pysznie!Razem ze mną piekły i gotowały dziś:
Gin, Siaśka, Wiera oraz Martynosia .

Składniki na formę ok. 25 cm:spód:200 g
herbatników1
jajko50 g
masła1 łyżka
płatków owsianych1 łyżka
kakao1 łyżka
cukrumasa serowa:1 kg
twarogu do serników3 dojrzałe
banany (ale nie czarne)4
jajkacukier z prawdziwą
wanilią lub miąższ z jednej
laski wanilii150 g
cukru brązowego drobnegopolewa:100g
masła3 łyżki gorącej
wody3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kakao1.
Herbatniki przekładamy do
torebki foliowej, zwijamy w ściereczkę kuchenną i rozkruszamy dociskając wałkiem. Do pokruszonym
herbatników dodajemy
płatki owsiane,
kakao o
cukier, mieszamy z
jajkiem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i lekko ostudzone
masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nadmiar odcinamy. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i dociskamy do dna, aby utworzyć równą i zwartą warstwę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.3.
Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z
jajkami i
wanilią (
cukrem waniliowym) na gładką masę.4.
Twaróg ucieramy z
cukrem , dodajemy masę
bananową i wszystko mieszamy do połączenia składników.5. Na podpieczony spód wlewamy masę
serową i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę.6. Gotowy sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i oblewamy
polewą czekoladową. Przepis u Doroty . Na wierzchu układamy
orzechy laskowe (w całości lub pokruszone). Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Podajemy schłodzony.Naprawdę polecam, wbrew pozorom nie jest go trudno zrobić, a efekt rewelacyjny. Mój mąż powiedział, że najlepszy sernik jak kiedykolwiek jadł!Przepis dodaję do akcji: