ßßß
Składniki na formę ok. 25 cm:spód:200 g herbatników1 jajko50 g masła1 łyżka płatków owsianych1 łyżka kakao1 łyżka cukrumasa serowa:1 kg twarogu do serników3 dojrzałe banany (ale nie czarne)4 jajkacukier z prawdziwą wanilią lub miąższ z jednej laski wanilii150 g cukru brązowego drobnegopolewa:100g masła3 łyżki gorącej wody3 łyżki cukru pudru3 łyżki kakao1. Herbatniki przekładamy do torebki foliowej, zwijamy w ściereczkę kuchenną i rozkruszamy dociskając wałkiem. Do pokruszonym herbatników dodajemy płatki owsiane, kakao o cukier, mieszamy z jajkiem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i lekko ostudzone masło i jeszcze raz dokładnie mieszamy.2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nadmiar odcinamy. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i dociskamy do dna, aby utworzyć równą i zwartą warstwę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.3. Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z jajkami i wanilią (cukrem waniliowym) na gładką masę.4. Twaróg ucieramy z cukrem , dodajemy masę bananową i wszystko mieszamy do połączenia składników.5. Na podpieczony spód wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę.6. Gotowy sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i oblewamy polewą czekoladową. Przepis u Doroty . Na wierzchu układamy orzechy laskowe (w całości lub pokruszone). Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Podajemy schłodzony.Naprawdę polecam, wbrew pozorom nie jest go trudno zrobić, a efekt rewelacyjny. Mój mąż powiedział, że najlepszy sernik jak kiedykolwiek jadł!Przepis dodaję do akcji: