ßßß
Składniki:Na biszkopt:200 gr miękkiego masła, plus dodatkowo do smarowania200 g r brązowego cukrunasiona ½ laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego5 jaj200 g r mąki(ja używam m ą k ę, która ma w sobie dro żd że)Na syrop cukrowy:200 gr cukru pudru200 ml wodyNa krem:400 gr miękkiego masłanasiona 1/2 laski wanilii800 gr cukru pudruDo pisania graffit ó w:250 gr cukru pudru130 ml wody130 ml Golden syrop(syrop glukozy)barwnik spożywczykilka kropli ekstraktu waniliowegoPrzygotowanie:Ucieramy masło z cukrem i jednym jajkiem na puszysta masę.
Dodajemy wanilię i kolejne jajko, mieszamy, dodajemy następne jajko i mieszamy. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy, a następnie powtarzamy, dodając jeszcze dwa jajka, jedno po drugim, dodając mąkę po każdym jajku, mieszając dobrze pomiędzy każdym dodaniu. Dodajemy resztę mąki i dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Dno 2- óch tortownic wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownicę wyrównujemy masę.
Rozgrzewamy piekarnik do 175° i wstawimy biszkopty, pieczemy przez 25 - 30 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 2 minuty z uchylonymi drzwiczkami. Szykujemy płyn do nasączenia biszkoptu(taki syrop można przechowywać w sterylnym słoiku przez tydzień lub dwa).
Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy i nasączamy syropem blaty tortu. Szykujemy krem z masła. Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy wanilię.
Nakładamy krem (ok. 1/2).
Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Pokrywamy tort kremem, smarujemy boki i wierzch tortu.
Wkładamy do lodówki na dwie godziny, i po czasie smarujemy jeszcze raz kremem. Szykujemy grafity. Wykładamy kilka blachach do pieczenia pergaminem. Gotujemy na gazie wodę, cukier i Golden syrop. Mieszamy, inaczej syrop z glukozy może przyklejać się do łyżki. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy dalej. Cukier musi być gotowany około 10-15 minut, ale sprawdzamy go co 5 minut, czy jest gotowy. Musi być twardy jak skała na łyżce, jak go dotykamy.
Jak już będzie gotowy, wyłączamy ogień, dodajemy barwnik i ekstrakt z wanilii. Ostrożnie przelewamy cukier do dzbanka. Następnie cukrem wylewamy okręgi na pergaminie w rozmiarze ciasta.
Pozostawiamy do ostygnięcia przez minutę lub więcej. Graffiti robimy co najmniej tak wysoko, jak tort. Gdy graffiti s ą twarde, ale nadal giętkie, ostrożnie odkleimy od pergaminu i obkręcamy graffiti wokół ciasta. Jeśli masz jeden długi kawałek, którym można okręcić w okół, to świetnie.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)