Wykonanie
Ciasto jest smaczne i efektowne w wyglądzie.
Pisałam już na fanpage'u. Trochę nietypowa propozycja, warstwy ciasta przekładane kremem z
masła z grafittowym wykończeniem. Nie
będę ukrywać, że to graffitowe wykończenie sprawia pewne trudności przy wykonaniu. Smak jednak rekompensuje cały wysiłek.

Składniki:Na
biszkopt:200 gr miękkiego
masła, plus dodatkowo do smarowania200 g r
brązowego cukrunasiona ½
laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu
waniliowego5 jaj200 g r
mąki(ja używam m ą k ę, która ma w sobie dro żd że)Na
syrop cukrowy:200 gr
cukru pudru200 ml
wodyNa krem:400 gr miękkiego
masłanasiona 1/2
laski wanilii800 gr
cukru pudruDo pisania graffit ó w:250 gr
cukru pudru130 ml
wody130 ml Golden
syrop(
syrop glukozy)
barwnik spożywczykilka kropli ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:Ucieramy
masło z
cukrem i jednym
jajkiem na puszysta masę.

Dodajemy
wanilię i kolejne
jajko, mieszamy, dodajemy następne
jajko i mieszamy. Dodajemy kilka łyżek
mąki, mieszamy, a następnie powtarzamy, dodając jeszcze dwa
jajka, jedno po drugim, dodając
mąkę po każdym
jajku, mieszając dobrze pomiędzy każdym dodaniu. Dodajemy resztę
mąki i dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Dno 2- óch tortownic wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownicę wyrównujemy masę.

Rozgrzewamy piekarnik do 175° i wstawimy
biszkopty, pieczemy przez 25 - 30 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 2 minuty z uchylonymi drzwiczkami. Szykujemy płyn do nasączenia
biszkoptu(taki
syrop można przechowywać w sterylnym słoiku przez tydzień lub dwa).

Podgrzewamy
wodę i rozpuszczamy w niej
cukier. Studzimy i nasączamy
syropem blaty
tortu. Szykujemy krem z
masła. Ucieramy
masło z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy
wanilię.


Nakładamy krem (ok. 1/2).

Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Pokrywamy tort kremem, smarujemy boki i wierzch
tortu.

Wkładamy do lodówki na dwie godziny, i po czasie smarujemy jeszcze raz kremem. Szykujemy grafity. Wykładamy kilka blachach do pieczenia pergaminem. Gotujemy na gazie
wodę,
cukier i Golden
syrop. Mieszamy, inaczej
syrop z glukozy może przyklejać się do łyżki. Gdy
cukier się rozpuści, gotujemy dalej.
Cukier musi być gotowany około 10-15 minut, ale sprawdzamy go co 5 minut, czy jest gotowy. Musi być twardy jak skała na łyżce, jak go dotykamy.

Jak już będzie gotowy, wyłączamy ogień, dodajemy barwnik i ekstrakt z
wanilii. Ostrożnie przelewamy
cukier do dzbanka. Następnie
cukrem wylewamy
okręgi na pergaminie w rozmiarze ciasta.

Pozostawiamy do ostygnięcia przez minutę lub więcej. Graffiti robimy co najmniej tak wysoko, jak tort. Gdy graffiti s ą twarde, ale nadal giętkie, ostrożnie odkleimy od pergaminu i obkręcamy graffiti wokół ciasta. Jeśli masz jeden długi kawałek, którym można okręcić w okół, to świetnie.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)