ßßß Cookit - przepis na Graffiti cake

Graffiti cake

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest smaczne i efektowne w wyglądzie. Pisałam już na fanpage'u. Trochę nietypowa propozycja, warstwy ciasta przekładane kremem z masła z grafittowym wykończeniem. Nie będę ukrywać, że to graffitowe wykończenie sprawia pewne trudności przy wykonaniu. Smak jednak rekompensuje cały wysiłek.
Składniki:
Na biszkopt:
200 gr miękkiego masła, plus dodatkowo do smarowania
200 g r brązowego cukru
nasiona ½ laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
5 jaj
200 g r mąki(ja używam m ą k ę, która ma w sobie dro żd że)
Na syrop cukrowy:
200 gr cukru pudru
200 ml wody
Na krem:
400 gr miękkiego masła
nasiona 1/2 laski wanilii
800 gr cukru pudru
Do pisania graffit ó w:
250 gr cukru pudru
130 ml wody
130 ml Golden syrop(syrop glukozy)
barwnik spożywczy
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem i jednym jajkiem na puszysta masę.
Dodajemy wanilię i kolejne jajko, mieszamy, dodajemy następne jajko i mieszamy. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy, a następnie powtarzamy, dodając jeszcze dwa jajka, jedno po drugim, dodając mąkę po każdym jajku, mieszając dobrze pomiędzy każdym dodaniu. Dodajemy resztę mąki i dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Dno 2- óch tortownic wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy masę i delikatnie uderzając tortownicę wyrównujemy masę.
Rozgrzewamy piekarnik do 175° i wstawimy biszkopty, pieczemy przez 25 - 30 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 2 minuty z uchylonymi drzwiczkami. Szykujemy płyn do nasączenia biszkoptu(taki syrop można przechowywać w sterylnym słoiku przez tydzień lub dwa).
Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy i nasączamy syropem blaty tortu. Szykujemy krem z masła. Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy wanilię.
Nakładamy krem (ok. 1/2).
Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy. Pokrywamy tort kremem, smarujemy boki i wierzch tortu.
Wkładamy do lodówki na dwie godziny, i po czasie smarujemy jeszcze raz kremem. Szykujemy grafity. Wykładamy kilka blachach do pieczenia pergaminem. Gotujemy na gazie wodę, cukier i Golden syrop. Mieszamy, inaczej syrop z glukozy może przyklejać się do łyżki. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy dalej. Cukier musi być gotowany około 10-15 minut, ale sprawdzamy go co 5 minut, czy jest gotowy. Musi być twardy jak skała na łyżce, jak go dotykamy.
Jak już będzie gotowy, wyłączamy ogień, dodajemy barwnik i ekstrakt z wanilii. Ostrożnie przelewamy cukier do dzbanka. Następnie cukrem wylewamy okręgi na pergaminie w rozmiarze ciasta.
Pozostawiamy do ostygnięcia przez minutę lub więcej. Graffiti robimy co najmniej tak wysoko, jak tort. Gdy graffiti s ą twarde, ale nadal giętkie, ostrożnie odkleimy od pergaminu i obkręcamy graffiti wokół ciasta. Jeśli masz jeden długi kawałek, którym można okręcić w okół, to świetnie.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/04/graffiti-cake.html