Wykonanie
O rety,
czemu wcześniej nie wpadł mi w ręce ten przepis? :) Ciacho pierwsza klasa. Nie trzeba go piec, jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentuje, smakuje rewelacyjnie. Cóż więcej dodać? Polecam serdecznie, każdego wprawi w zachwyt.

Składniki:0,5 kg gładkiego, mielonego
twarogu3-4 łyżki
cukru pudru100 g
masła2 łyżki
kakao4 paczki
herbatników, 10 szt. w opak. (potrzebne 36 szt.) Użyłam pełnoziarnistych .2 małe
banany (lub 1,5 szt. dużego) - opcjonalniePolewa:100 g
masła8 łyżek
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki
wodyPrzygotowanie:1.
Masło rozpuścić.2. Mikserem wymieszać
twaróg z
cukrem pudrem i ostudzonym, roztopionym
masłem.3. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać
kakao i wymieszać.4. Przygotować sztywną podkładkę i wyłożyć na nią duży kawałek folii aluminiowej.5. Na folii wyłożyć pierwszą warstwę
herbatników 3 x 6
ciastek.

6. Na herbatnikach rozsmarować delikatnie ciemną masę, uważając, aby
herbatniki się nie rozjechały.

7. Na ciemnej
masie ułożyć drugą warstwę
herbatników.

8. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie jasną masę. Na środku ułożyć
banany. Można pominąć dodanie
bananów, wtedy trzeba dać na środek więcej jasnej masy serowej, aby po złożeniu chatki nie było w środku dziury.

9. Wsunąć obie ręce pod boczne
herbatniki i jednocześnie złożyć w trójkąt, docisnąć.

10. Folią zakryć całą chatkę.

11. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby
herbatniki zmiękły (najlepiej na całą noc). Następnie polać polewą.Po wyjęciu z lodówki chatka wygląda tak:

12. Przed polaniem chatki polewą, proponuję przenieść ją z folii aluminiowej na talerz, na którym będziemy ją podawać. Ja najpierw polałam ciasto polewą, przez co później miałam problem z odklejeniem folii aluminiowej.13. Polewa: Wykonujemy ją w dwóch partiach, tzn. połowę składników rozpuścić w rondelku i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) polewą polać chatkę. Następnie przygotować drugą porcję polewy i znów polać chatkę. Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa stężała.Oczywiście można wykonać polewę z połowy porcji, tak początkowo zrobiłam, ale chatka zdecydowanie lepiej wygląda polana dwiema warstwami.Źródło/ Inspiracja: kasiawkuchni.pl