ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki drobiowe z brzoskwiniami i winogronami

Szaszłyki drobiowe z brzoskwiniami i winogronami

nazwa

Wykonanie

Nie każdy lubi połączenie mięsa z owocami. Ja bardzo lubię pieczenie ze śliwkami czy żurawinami. Nie próbowałam do tej pory szaszłyków z owocami, a ponieważ ze strony Panny Malwinny z Filozofii Smaku padła propozycja przygotowania potrawy z grilla właśnie z owocami, był to doskonały moment aby spróbować.
Owocowe potrawy z grilla przygotowały również Maggie, Gula, Emma i Panna Malwinna .
Składniki na 10 szaszłyków:
2 filety z kurczaka
puszka brzoskwiń w syropie
ok. 0,5 kg winogron
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego (u mnie gruszkowy)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oleju rzepakowego
1. Mięso kroimy w dużą kostkę. Pozostawiamy na około godzinę w marynacie z octu balsamicznego, oleju, miodu i cynamonu.
2. Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona obrywamy.
3. Nadziewamy kurczaka i owoce na patyczki do szaszłyków.
4. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu ok. 15 minut.
Zbliża się zakończenie mojej akcji Grill 2012. Dodaliście już swoje grillowe poczynania (maj-sierpień 2012)?
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/08/26/szaszlyki-drobiowe-z-brzoskwiniami-i-winogronami