Wykonanie
Pyszny, aromatyczny,
słoneczny - dobrze, że kiedy lato jest praktycznie tylko w kalendarzu, można przywołać je, chociaż na talerzu. ;)
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl(podaję ze swoimi zmianami)3 - 4 duże
gruszki z
syropu lub kompotu1/2 szklanki
syropu z
gruszek lub kompotusok z jednej
cytryny (dałam też startą skórkę)1/2 łyżeczki
cynamonu (dałam łyżeczkę)3 czubate łyżki golden
syrupu (dałam 2 łyżki
miodu gryczanego)ew. łyżka
octu balsamicznego i szczypta
imbiruWszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Schłodzić. Umieścić w maszynie do
lodów i dalej postępować wedle jej instrukcji.
Sorbet można zrobić również ze świeżych, bardzo dojrzałych
gruszek.Smacznego!