Oryginalnie miała być to sałatka, a wyszło danie na ciepło. Bardzo smaczne i zarazem lekkie danie, w sam raz dla dbających o linię!Wzorowałam się na sałatce ryżowej z krewetkami i soczewicą zamieszczonej w książeczce Fakt radzi nr 5/2009 Sałatki. 111 najlepszych przepisów, s. 91. Wyszło coś zupełnie innego, ale dla formalności podaję inspirację.Składniki na 2 osoby:100 g soczewicy zielonej1 marchewka1 jasnozielona część pora250 g krewetek koktajlowych2 ząbki czosnku1 łyżeczka kolendry mielonej1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki chili w proszkusok z 1 cytrynyolej do smażenia1. Soczewicę gotujemy ok. 25 minut, odcedzamy. Zielona gotuje się znacznie dłużej niż czerwona.2. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pora w krążki.3. Siekamy drobno czosnek.4. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przyprawy. Smażymy ciągle mieszając przez 2 minuty.5. Dodajemy marchewkę, smażymy 5 minut, po czym dorzucamy krewetki i pora. Podlewamy sokiem z cytryny. Smażymy jeszcze 5 minut.6. Krewetki podajemy na kopczykach z soczewicy.