Lubicie orzeszki ziemne i masło orzechowe? Nadają się nie tylko do deserów takich jak ciasteczka . Świetnie sprawdzą się w daniu obiadowym i w połączeniu z kurczakiem stworzą pyszne danie. Robi się je szybko więc to dobry pomysł kiedy mamy mało czasu na gotowanie.Dzięki gęstemu masłu z fistaszków sosu nie trzeba już niczym zagęszczać - jest kremowy i oblepia dobrze kawałki mięsa.Jeśli lubicie tego rodzaju potrawy czyli mięso w gęstym, kremowym i aromatycznym sosie to koniecznie spróbujcie Kurczaka w sosie curry .czas przygotowania: 20 minutskładniki na 2-3 porcje:3 filety z udka kurczaka1/2 papryczki chili1 szalotka2 duże ząbki czosnku1 łyżeczka masła klarowanego4 łyżki sosu sojowego jasnego4 łyżki octu ryżowego2-3 łyżeczki cukru trzcinowego demerara3 łyżki masła orzechowego Sante1 łyżeczka imbiru mielonegodo smaku - sóldodatkowo - orzeszki ziemnenatkakolendry albo natki pietruszkiJak zrobić kurczaka w maśle orzechowym?Mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Pokroiłam na kawałki wielkości kęsa. Szalotkę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Papryczkę również pokroiłam bardzo drobno.Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę z czosnkiem i papryczką. Dodałam mięso i smażyłam razem mieszając przez kilka chwil aż mięso obtoczyło się dobrze w reszcie składników i straciło różowy kolor. Dodałam sos sojowy, ocet i cukier a po chwili masło orzechowe i imbir. Wymieszałam i dusiłam 3-4 minuty żeby mięso doszło w środku. Sos sojowy powinien wystarczająco dodać słoności daniu, ale trzeba spróbować i ew. doprawić.Ugotowałam ryż i podałam do mięsa w sosie orzechowym posypując każdą porcję podprażonymi, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i zieleniną.Zamiast mięsa z udek kurczaka można użyć filetu z piersi, ale to pierwsze jest bardziej soczyste.