Wykonanie
3 udka2 kromki
chleba1
jajko3 łyżki
mąki jaglanej
sólpieprzpieprz ziołowy1 łyżka
kaparów1 mała
cebulkagarść
natki pietruszkisos pieczeniowy1 szklanka ładnego
wywaru z pod pieczeniszczypta
suszonych grzybówsólpieprz4 łyżki
śmietany1 łyżka
mąkiUdka umyć, zdjąć skórę,
mięso oddzielić od kości.
Mięso zemleć razem z
chlebem, dodać drobno posiekaną
cebulę,
przyprawy i
jajko,
kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę
mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość gruby rulon. Obwiązać nitką.Parzyć w wolno gotującej się wodzie przez 45-50 min. Wyjąć i przestudzić.
Wywar z pod pieczeni wlać do rondelka, dodać
grzyby, i zagotować,
śmietanę rozmieszać z
mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by
śmietana nam się nie zważyła.Mieszać energicznie rózgą. Kiedy
sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając.
Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem.Danie podawać z
ziemniakami z
wody.