Wykonanie
Jajka w
sosie tatarskim to jedno z moich ulubionych dań wielkanocnych. Pikantno-kwaśny sos pasuje idealnie do
jajek. Normalnie pycha!Przepis na różowe
jajka znajdziecie: tutaj :).Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki*:średni słoik
majonezu (około 400 ml)kilka łyżek gęstej, kwaśnej
śmietanyokoło 10 małych marynowanych
pieczarek2-3 średnie
ogórki kwaszone/kiszone (mogą też być konserwowe)garstka
rzeżuchy lub
koperkułyżka
musztardy (najbardziej lubię Dijon)
pieprzjajka ugotowane na twardo*niektórzy używają jeszcze tartego
chrzanu, ale ja za nim nie przepadam

Wykonanie:1. Pokrój drobniutko
pieczarki i
rzeżuchę(u mnie rukwia
wodna).

2. Pokrój na malutką kostkę
ogórki.

3. Przełóż do miski
majonez,
śmietanę,
pieczarki,
ogórki i
rzeżuchę.

4. Dopraw sos
musztardą.

5. Dodaj
pieprz (ewentualnie też
sól, ale według mnie nie jest to konieczne).

6. Wyłóż sos na talerz i ułóż na nim
jajka. Dowolnie udekoruj.

Smacznego :)