ßßß Cookit - przepis na Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)

Pizza całkiem smaczna na grubszym spodzie :)

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Naleśniki z kalarepą i ...
Przepyszna babeczka łaciata ... »
Nie chce się stać przy garach w upał . Wiem o tym mam to samo dlatego szukam zawsze jakiegoś sposobu by się wymigać i zrobić coś na szybko nawet fast food mi nie straszny .
Składniki na ciasto średnie na pizze :
400 g maki pszennej
40 g drożdży świeżych
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
woda letnia szklanka ( czasem jest potrzeba więcej wody ale to już w trakcie się okazuję )
Dodatki :
pomidory malinowe 2-3 sztuki
pieczarki 8 szt
papryka czerwona 1 szt
keczup do pizzy
oregano pół łyżeczki
bazylia pół łyżeczki
zioła prowansalskie pół łyżeczki
ser gouda 250 g
Wykonanie ciasta o średnim spodzie :
Do misy wsypujemy odmierzone 400 g mąki pszennej .
wsypujemy do niej szczyptę soli .
Do szklanki wkładamy drożdże , zasypujemy je cukrem i zalewamy do połowy szklanki ciepłą wodą.
Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do wgłobienia w mące , mieszamy do powstania lekkiej zawiesiny i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut ( przykryte ściereczką).
Po 15 minutach dodajemy drugie pół szklanki cieplej wody i mieszamy do powstania ciasta które będzie odchodziło od rak .
Zostawiamy je do wyrośnięcia na 15-30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia i wałkujemy .
Polewamy keczupem i posypujemy ziołami ( bazylia , oregano ,zioła prowansalskie)
Pieczarki kroimy w plasterki i rozsypujemy gęsto po cieście . Paprykę kroimy w paseczki i też rozsypujemy po cieście.
Pomidora smażymy lub nie i kroimy w plasterki i kładziemy na pozostałe składniki.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach .
Przed końcem pieczenia kładziemy ser i trzymamy do rozpuszczenia .
Pizzy starczyło dla 5 osób.
niedziela, 16 sierpnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/08/Pizza-calkiem-smaczna-na-grubszym-spodzie.html