ßßß
Omlet z mascarpone i ricotty podany z pastą z awokado i banana, pestkami granatu i sproszkowanym rokitnikiem
Słyszeliście o rokitniku? Jego owoce to niezaprzeczalne superfoods!Dlaczego?- zawierają 60 różnych antyoksydantów- dostarczają 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze- są bogate w witaminy A, B1, B2, B12 (!), C, E i K- zawierają kwasy tłuszczowe omega (!)- w jednej paczuszce (50 g) zawarte jeż aż pół kilograma świeżych owoców!- są nazywane "owocami piękności", często używa się ich do produkcji kosmetyków do twarzy i włosów, a także suplementów diety.***/przepis własny/50 g mascarpone75 g ricotty40 g mąki graham2 jajkakilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)szczypta soli1/3 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)łyżka syropu daktylowegoWszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.Podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!