ßßß

4 - 5 skrzydełek drobiowych150 gramów białego ryżu350 gramów włoszczyzny krojonej w paski lub pęczek tradycyjnej włoszczyzny świeżej (jak do rosołu)1 średnia opalona nad ogniem cebula1,5 szklanki mleka (może być 3.2%)2 żółtkasól, pieprz czarny mielony, vegetasiekana zielenina do posypaniaSkrzydełka zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk.Wywar uzupełniamy gorącą wodą, zagotowujemy, wrzucamy ryż i warzywa (przypieczona cebula ma być posiekana), na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia często mieszając by ryż nie przywarł do dna.UWAGA: Ryż z torebki gotuje się szybciej niż tradycyjny sypki, użyłam torebkowego. Jeśli macie ten gotujący się dłużej wrzućcie najpierw sam ryż, a po około 10 minutach warzywa.Jeśli mamy świeże warzywa, marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, a pora kroimy w cienkie półtalarki.Ryż i warzywa muszą być miękkie, pod koniec gotowania wlewamy szklankę mleka, zagotowujemy.W pozostałym mleku miksujemy krótko żółtka i wlewamy do zupy, zagotowujemy, doprawiamy, wrzucamy tez mięsko obrane z kości.
Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną.