ßßß Cookit - przepis na zupa drobiowa z ryżem

zupa drobiowa z ryżem

nazwa

Wykonanie

Zupa, która jest bardzo odpowiednia na pogodę za oknem... szybka, sycąca i delikatna zarazem, posmakuje dzieciom i dorosłym.
4 - 5 skrzydełek drobiowych
150 gramów białego ryżu
350 gramów włoszczyzny krojonej w paski lub pęczek tradycyjnej włoszczyzny świeżej (jak do rosołu)
1 średnia opalona nad ogniem cebula
1,5 szklanki mleka (może być 3.2%)
2 żółtka
sól, pieprz czarny mielony, vegeta
siekana zielenina do posypania
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk.
Wywar uzupełniamy gorącą wodą, zagotowujemy, wrzucamy ryż i warzywa (przypieczona cebula ma być posiekana), na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia często mieszając by ryż nie przywarł do dna.
UWAGA: Ryż z torebki gotuje się szybciej niż tradycyjny sypki, użyłam torebkowego. Jeśli macie ten gotujący się dłużej wrzućcie najpierw sam ryż, a po około 10 minutach warzywa.
Jeśli mamy świeże warzywa, marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, a pora kroimy w cienkie półtalarki.
Ryż i warzywa muszą być miękkie, pod koniec gotowania wlewamy szklankę mleka, zagotowujemy.
W pozostałym mleku miksujemy krótko żółtka i wlewamy do zupy, zagotowujemy, doprawiamy, wrzucamy tez mięsko obrane z kości.
Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/11/zupa-drobiowa-z-ryzem.html