Wykonanie
Zupa, która jest bardzo odpowiednia na pogodę za oknem... szybka, sycąca i delikatna zarazem, posmakuje dzieciom i dorosłym.


4 - 5 skrzydełek drobiowych150 gramów
białego ryżu350 gramów
włoszczyzny krojonej w paski lub pęczek tradycyjnej
włoszczyzny świeżej (jak do rosołu)1 średnia opalona nad ogniem
cebula1,5 szklanki
mleka (może być 3.2%)2
żółtkasól,
pieprz czarny mielony,
vegetasiekana
zielenina do posypaniaSkrzydełka zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawy, gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk.
Wywar uzupełniamy gorącą
wodą, zagotowujemy, wrzucamy
ryż i warzywa (przypieczona
cebula ma być posiekana), na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia często mieszając by
ryż nie przywarł do dna.UWAGA:
Ryż z
torebki gotuje się szybciej niż tradycyjny sypki, użyłam torebkowego. Jeśli macie ten gotujący się dłużej wrzućcie najpierw sam
ryż, a po około 10 minutach warzywa.Jeśli mamy świeże warzywa,
marchewkę,
seler i
pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, a
pora kroimy w cienkie półtalarki.
Ryż i warzywa muszą być miękkie, pod koniec gotowania wlewamy szklankę
mleka, zagotowujemy.W pozostałym
mleku miksujemy krótko
żółtka i wlewamy do zupy, zagotowujemy, doprawiamy, wrzucamy tez
mięsko obrane z kości.

Na talerzach posypujemy siekaną
zieleniną.