Wykonanie
Dziś z uwagi na bardzo ograniczoną ilość czasu, zdecydowałam się na szybką, bezmięsną przystawkę, choć równie dobrze może ona stanowić część większego posiłku, gdy połączymy ją np. z grillowanym
kurczakiem.
Składniki:100 g
ryżu białego2
marchewki1
cebulkasól himalajska,
pieprz czarny2 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokroiłam
cebulkę i w drugim garnku podsmażyłam ją aż osiągnęła złocisty kolor. Dodałam pokrojoną w talarki
marchewkę i smażyłam jeszcze kilka minut, po czym dodałam
wodę i dusiłam warzywa pod przykrywką aż
marchewka zrobiła się miękka. Dosypałam
sól himalajską i
pieprz, wymieszałam składniki. Zestawiłam sos z ognia i odczekałam jeszcze kilka minut, po czym zblendowałam wszystko. Sosik idealnie pasuje do
białego ryżu.