ßßß
Składniki:ciasto1 kg mąki500 ml mleka100 g drożdży2 żółtka100 ml oleju2 łyżki cukru4 łyżeczki solifarsz5 cebul100 g masła2 łyżki maku1 łyżka olejusól, pieprz czarny
Sposób wykonania:Przygotować farsz.Masło rozpuścić z olejem na patelni. Wrzucić cebulę pokrojoną w większą kostkę. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać mak. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Z 2 łyżek mąki, cukru, drożdży i części ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Do mąki i soli dodać rozczyn, pozostałe mleko, żółtka i olej. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło ładnie od ręki. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części. Każdy kawałek rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Na środek wyłożyć farsz cebulowy. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi cebularzy posmarować roztrzepanym jajkiem.Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, w temp 200C.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smacznego :)