Wykonanie
Cebularze to z pewnością kulinarna wizytówka Lubelszczyzny.I choć najbardziej kojarzone są z Kazimierzem,to pierwsi zaczęli wypiekać je Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.Przepis na cebularze jest autorstwa Andrzeja Polana.Postanowiłam go wypróbować trochę z przekory.Pochodzę z Lublina, co więcej urodziłam się na Starym
Mieście,więc wiem jak smakują prawdziwe cebularze,
będę miała porównanie...No i
powiem Wam... nie mam się czego przyczepić.
Składniki:ciasto1 kg
mąki500 ml
mleka100 g
drożdży2
żółtka100 ml
oleju2 łyżki
cukru4 łyżeczki
solifarsz5
cebul100 g
masła2 łyżki
maku1 łyżka
olejusól,
pieprz czarnySposób wykonania:Przygotować farsz.
Masło rozpuścić z
olejem na patelni. Wrzucić
cebulę pokrojoną w większą kostkę. Dusić do miękkości. Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec dodać
mak. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.Z 2 łyżek
mąki,
cukru,
drożdży i części ciepłego
mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Do
mąki i
soli dodać rozczyn, pozostałe
mleko,
żółtka i
olej. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło ładnie od ręki. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części. Każdy kawałek rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy. Na środek wyłożyć farsz
cebulowy. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi
cebularzy posmarować roztrzepanym
jajkiem.Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, w temp 200C.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smacznego :)