ßßß Cookit - przepis na Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie

nazwa

Wykonanie

Cebularze to z pewnością kulinarna wizytówka Lubelszczyzny.
I choć najbardziej kojarzone są z Kazimierzem,
to pierwsi zaczęli wypiekać je Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.
Przepis na cebularze jest autorstwa Andrzeja Polana.
Postanowiłam go wypróbować trochę z przekory.
Pochodzę z Lublina, co więcej urodziłam się na Starym Mieście,
więc wiem jak smakują prawdziwe cebularze, będę miała porównanie...
No i powiem Wam... nie mam się czego przyczepić.
Składniki:
ciasto
1 kg mąki
500 ml mleka
100 g drożdży
2 żółtka
100 ml oleju
2 łyżki cukru
4 łyżeczki soli
farsz
5 cebul
100 g masła
2 łyżki maku
1 łyżka oleju
sól, pieprz czarny
Sposób wykonania:
Przygotować farsz.
Masło rozpuścić z olejem na patelni. Wrzucić cebulę pokrojoną w większą kostkę. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać mak. Wszystko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Z 2 łyżek mąki, cukru, drożdży i części ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Do mąki i soli dodać rozczyn, pozostałe mleko, żółtka i olej. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło ładnie od ręki. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części. Każdy kawałek rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Na środek wyłożyć farsz cebulowy. Przykryć i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi cebularzy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut, w temp 200C.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/02/Cebularze-lubelskie.html