Wykonanie
Niebanalne, przepyszne
ciastka z
mąki jaglanej, wiórek
kokosowych i
orzechów. Okropnie uzależniają :D ale to chyba raczej ich zaleta :) Przepis Olga Smile .

Składniki :250 g
mąki jaglanej ( można zastąpić pszenną )150 g
mąki kukurydzianej200 g
wiórków kokosowych200 g zmielonych lub rozdrobnionych
orzechów ( użyłam włoskich )4 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
brązowego cukru ( można zastąpić
białym )250 g
margaryny bezmlecznej lub miękkiego
masła lub tłuszczu
kokosowego150 g
jogurtu naturalnego sojowego lub krowiego1 łyżeczka
sody lub
proszku do pieczeniu bezglutenowego lub zwykłego
cukier do posypania ( pominęłam )Wszystkie składniki szatkujemy w malakserze lub wyrabiamy dłońmi w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Jednak jeśli się komuś spieszy może ten etap pominąć i od razu formować
ciastka.Z masy formujemy kulki, spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej
masłem lub
margaryną ( To bardzo ważne bo
ciasteczka mogą się przykleić. ) w odstępach ok 2 cm.Pieczemy w temp. 180° - 200°C do momentu aż ranty
ciastek będą przyrumienione. Ja swoje piekłam w 180°C niecałe 15 minut Olga piekła w 200°C ale moje za szybko zaczynały się palić. Każdy piekarnik grzeje inaczej dlatego najlepiej wypośrodkować temperaturę.Smacznego :)