Wykonanie

No to święta u nas czuć po całości ;-)
Szynka marynuje się w szynkowarze,
schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może
wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta i porządnie nakarmić rodzinę :-) np. takim oto mazurkiem - nie za słodki, łatwy w przygotowaniu, a jak pięknie pachnie... mmm...SKŁADNIKISpód:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki wiórek
kokosowych0,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej125 g
margaryny2
białka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:400 ml
śmietany 30 %250 g
gorzkiej czekolady150 g
masła2 szklanki
mleka w proszkuwiórki kokosowe do dekoracji

Obie
mąki,
cukier, wiórki i
proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki
margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy
białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki
czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia –
czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy
masło i stopniowo dodajemy
czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy
mleko w proszku. Wykładamy masę na wystudzony spód. Dekorujemy wiórkami.P.S.Ponieważ masa jest dość miękka, po przygotowaniu najlepiej przechowywać ciasto w lodówce.