Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam ciasta gdzie jednym ze składników jest jogurt, ser lub inny nabiał. Myślę ze mają mniej kalorii , ale jest to pozorne usprawiedliwienie J Sernik w różnych odcieniach róży wydał się idealny na popołudniowy świąteczny deser do kawki. Ciasto pracochłonne nie jest tylko robi się przez kilka godzin. Niby te same składniki zaś każda warstwa smakuje inaczej. Sekretem różnych smaków jest zmiana proporcji składników. Ciasto wygląda bardzo pięknie i wiosennie a smakuje wyśmienicie możemy delektować się każdym kęsem i cieszysz oko jego wyglądem.spód sernika250 g ciastek100g orzechów mielonych laskowych Back Mitokoło 150g masła.cukier waniliowy DelektaPierwsza masa jogurtowa3 galaretki truskawkowe Delecta300g jogurtu naturalnego50g sera mascarponedruga masa jogurtowa2 galaretki truskawkowe Delecta1łyżeczka żelatyny400g jogurtu naturalnegoTrzecia masa jogurtowa1 galaretka truskawkowa Delecta1 łyżeczka żelatyny400g jogurtu naturalnego50g sera mascarponeczwarta masa jogurtowa1 łyżka żelatyny500g jogurtu naturalnego100g sera mascarpone1 aromat waniliowy DelectaDekoracjezajączki z czekoladystokrotki jadalnemiętamelisa cytrynowaspód sernikaDo miski włożyłam herbatniki, zmiksowałam na pyłek, dodałam cukier puder i kakaodokładnie wymieszałam..Masło rozpuściłam i dodałam do pyłku ciasteczkowegowymieszałam powstała jednolita masa. Jak lubicie bardziej zwartą masę można dodać więcej masła. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 15 minut lekko zapiekłam spód sernikaPierwsza masa jogurtowa.3 galaretki truskawkowe rozpuściłam w 200ml gorącej wody. Ostudzone galaretki ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo jogurt i ser. Tężejącą masę wylałam na masę ciasteczkową. Wstawiłam do lodówki na około 40 minut.Druga masa jogurtowa2 galaretki i żelatynę rozpuściłam w 100ml gorącej wody. Ostudzone galaretki ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo jogurt i ser. Tężejącą masę wylałam na masę jogurtową pierwszą. Wstawiłam do lodówki na około 40 minutTrzecia masa jogurtowaGalaretkę truskawkową i żelatynę rozpuściłam w 50ml gorącej wody. Ostudzoną galaretkę ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo jogurt i ser. Tężejącą masę wylałam na masę jogurtową drugą Wstawiłam do lodówki na około 40 minutCzwarta masa jogurtowaŻelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam gorącej wody w celu rozpuszczenia Jogurt wlałam do miski następnie ubijałam na najwyższych obrotach przezokoło 5 minut nie przerywając ubijania dodałam stopniowo seraromat waniliowy, żelatynę. Wstawiłam do lodówki na co lodówki.DekoracjeNa serniku robimy dekoracje według uznania. U mnie czekoladowe zające, melisa cytrynowa, mięta i stokrotki. Dodatkowo sernik można posypać startą czekoladą.