Wykonanie
Cielęcina nie jest zbyt popularna na naszych stołach,dziś chciałabym Was do niej przekonać.A ze święta się zbliżają, dziś zapraszam na kolejne danie świątecznie
cielęcina podawana z sosem
wiśniowym z puree z
zielonego groszku.
Cielęcinę możemy podać na świąteczny obiad.
Cielęcina wyszła bardzo delikatna,pyszna w smaku w połączeniu z sosem
wiśniowym i puree z
zielonego groszku, z dodatkiem
jabłka rewelacja. Ja na pewno danie przygotuję na święta, zachęcam Was.Do przygotowania potrawy użyłam zdrowych produktów jednym z nich jest
olej rzepakowy,a wiecie dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi.Przepis powstał ze współpracy z blogiem Mistrzowie Smaku klik
składniki· 3
sznycle cielęce z kostka· 2 łyżeczka
przyprawy do
cielęciny·
sól·
pieprz· sos z
cytryny·
olej rzepakowysos
wiśniowy· 2 szkl
wiśni z
wiśniówki lub
wiśni mrożonych· 4 łyżki
miodu,· 4
goździki,· 1 płaska łyżeczka
cynamonu· 1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej·
sól,
pieprz do smakupuree z
zielonego groszku· 250 g
mrożonego zielonego groszku· 1oleju rzepakowego· 2 łyżki
śmietany·
sól,
pieprz do smaku2
gruszkigwiazdki
anyżku.
wykonanieSznycle dokładnie myjemy osuszamy. Do miseczki wlewamy
olej rzepakowy, dodajmy
sok z cytryny,
przyprawę do
cielęciny, dodajemy
sól pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy
sznycle cielęce odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Do rękawa do
pieczenia mięsa wkładamy
sznycle cielęce mięso polewamy naszą marynatą zamykamy.Sznycle pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia może być różny zależy od naszego piekarnika.sos
wiśniowy.
Tłuszcz z pieczonej
cielęciny przelewamy do rondla, dodajemy
wiśnie,
wino,
miód,
goździki,
cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką
mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.puree z
zielonego groszkuDo garnka wlewamy
wodę którą gotujemy, następnie wrzucamy mrożony
groszek gotujemy do miękkości. Ugotowany
groszek odcedzamy przekładamy do miseczki, dodajemy
olej,
śmietanę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Jabłka, myjemy wydrążamy gniazda nasienne skrapiamy tłuszczem z pieczonej
cielęciny na kilka minut wykładamy do piekarnika,by zrobiły się lekko miękkie.