ßßß Cookit - przepis na Sznycle z cielęciny.

Sznycle z cielęciny.

nazwa

Wykonanie

Cielęcina nie jest zbyt popularna na naszych stołach,dziś chciałabym Was do niej przekonać.A ze święta się zbliżają, dziś zapraszam na kolejne danie świątecznie cielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego groszku.Cielęcinę możemy podać na świąteczny obiad.Cielęcina wyszła bardzo delikatna,pyszna w smaku w połączeniu z sosem wiśniowym i puree z zielonego groszku, z dodatkiem jabłka rewelacja. Ja na pewno danie przygotuję na święta, zachęcam Was.Do przygotowania potrawy użyłam zdrowych produktów jednym z nich jest olej rzepakowy,a wiecie dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.
Przepis powstał ze współpracy z blogiem Mistrzowie Smaku klik
składniki
· 3 sznycle cielęce z kostka
· 2 łyżeczka przyprawy do cielęciny
· sól
· pieprz
· sos z cytryny
· olej rzepakowy
sos wiśniowy
· 2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
· 4 łyżki miodu,
· 4 goździki,
· 1 płaska łyżeczka cynamonu
· 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
· sól, pieprz do smaku
puree z zielonego groszku
· 250 g mrożonego zielonego groszku
· 1oleju rzepakowego
· 2 łyżki śmietany
· sól, pieprz do smaku
2 gruszki
gwiazdki anyżku.
wykonanie
Sznycle dokładnie myjemy osuszamy. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajmy sok z cytryny, przyprawę do cielęciny, dodajemy sól pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy sznycle cielęce odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Do rękawa do pieczenia mięsa wkładamy sznycle cielęce mięso polewamy naszą marynatą zamykamy.Sznycle pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia może być różny zależy od naszego piekarnika.
sos wiśniowy.
Tłuszcz z pieczonej cielęciny przelewamy do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
puree z zielonego groszku
Do garnka wlewamy wodę którą gotujemy, następnie wrzucamy mrożony groszek gotujemy do miękkości. Ugotowany groszek odcedzamy przekładamy do miseczki, dodajemy olej,śmietanę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłka, myjemy wydrążamy gniazda nasienne skrapiamy tłuszczem z pieczonej cielęciny na kilka minut wykładamy do piekarnika,by zrobiły się lekko miękkie.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/12/cielecina-podawana-z-sosem-wisniowym-z.html