ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Konfiturę z czerwonej cebuli robiłam po raz pierwszy. Tyle się o niej naczytałam w necie, że chciałam w końcu poznać ten smak. Opłacało się, jest wyśmienita.Trochę ją jak to bywa w moim gotowaniu zmodyfikowałam i rodzynki zastąpiłam wiśniami z likieru. Wyszła znakomita i już wiem, że to raz pierwszy ale nie ostatni :) Ten smakołyk już na stałe zagości w mojej kuchni.
Składniki :
1 kg czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
5 goździków
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
35 ml wiśniówki
garść wiśni z wiśniówki
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać łyżkę oliwy podgrzać i wrzucić na nią cebulę, dodać goździki, miód,ocet balsamiczny sól i pieprz.Wiśnie z likieru przekroić na pół i dorzucić do garnka.Na końcu dolać wiśniówkę i dusić na bardzo malutkim ogniu około 45 min.Płyn powinien wyparować, a konfitura staje się ciemna ... Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html