Wykonanie
Pierś z
kaczki podana z puree z
selera w sosie
cytrusowym sprawdzi się jako niedzielny obiad może też być podana na świąteczny obiad.Przygotowanie piersi z
kaczki nie wymaga zbyt wiele czasu,zaś efekt jest wyśmienity.efektowny.Pieczona w sosie pierś jest bardzo soczysta,aromatyczna,miękka.Pierś z
kaczki będzie bardziej aromatyczna przejdzie
przyprawami jeśli naczynie owiniemy folia aluminiowa.Z drobiem bardzo dobrze komponują się
owoce,możemy dodawać według własnego gustu.Przepis pochodzi ze strony Max kuchnie.

składniki2 piersi z
kaczki1
pomarańcza1
grejpfrut1
granat1 szk
wytrawnego białego winasos z jednej
pomarańczy1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżeczka
tymianku1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz Kamis do smaku3średniej wielkości
selery1 łyżka
mleka500ml
mlekasol,
pieprz,gałka muszkatowa,
imbir Kamis do smakuwykonanie.Piersi z
kaczki dokładnie myjemy,nacieramy
tymiankiem,
solą i
pieprzem skrapiamy z
sokiem z cytryny.Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem,wkładamy piersi z
kaczki obkładamy kawałkami
pomarańczy i
grejpfruta.Na wierzch kładziemy wiórki z
masła.Wlewamy
wino.wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy około 15-20 minut,zmniejszymy temperaturę na 170 i pieczemy około 40 minut.W trakcie pieczenia podlewamy wytworzonym sosem.wyjmujemy
kaczkę,sos przelewamy do rondelka,gotujemy dodajemy sos z
pomarańczy wymieszany z
mąką ziemniaczaną.puree z
seleraDo garna wkładamy obrane pokrojone
selery zalewamy
mlekiem,dodajemy kilka kropel
cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane
selery przekładamy do miski,dodajmy
masło,gałkę muszkatową,
imbir,
pieprz biały,
sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę
mleka w którym gotował się
seler jeśli będzie za gęste.