ßßß
            
        
Pierś kaczki robiłam pierwszy raz.Szukałam w internecie idealnego przepisu i w końcu wyszło na to że połączyłam rady z kilku przepisów aby danie wyszło perfekcyjnie.Potrzebujemy:dwie piersi z kaczkisól, pieprzSos:sok z dwóch soczystych pomarańczyłyżka octu balsamicznymdwie łyżki cukrusól, pieprzłyżka masłaDodatki:3 ziemniakipół średniego selera lub jeden małyłyżka masładwie łyżki mlekaGotujemy ziemniaki z selerem.Tłuczemy na puree z dodatkiem masła i mleka.Robimy sos.Do garnka z grubym dnem wsypujemy dwie łyżki cukru i czekamy aż się rozpuści i będzie miało jasno złoty kolor ale nie wolno dopuścić aby się spalił. Do karmelu wlewamy ostrożnie sok z pomarańczy i mieszamy aby cukier okleił się od dna.Gotujemy ok 10 minut aby odparował sos.Zmniejszamy ogień dokładamy masło,ocet,sól i pieprz.Redukujemy do satysfakcjonujacej konsystencji.Kaczka musi być wcześniej wyciągnięte z lodówki aby miała temperaturę pokojowa.Nacinamy skórę kaczki nie uszkadzając miesa.Solimy i pieprzymy z obu stron.Kaczkę kładziemy na zimna patelnie od strony skóry.Od momentu rozgrzania patelni smażymy 7 minut.Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minut.Zdejmujemy z patelni i odkładamy na kilka minut aby była soczysta.