Wykonanie
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go od wielu lat ze względu na dzieci a także dla samej siebie. Wyczytałam w Wikipedii, że mają działanie przeciwnowotworowe, zmniejszą ryzyko zawałów
serca (co przy wybrykach moich córek jest dość prawdopodobne ;) oraz drogie
Panie spowalniają starzenie się komórek (więcej informacji - Wikipedia). Same korzyści ;)

Składniki:polędwiczka wieprzowa (u mnie 430 g)6 łyżek
oleju rzepakowego (30 ml)2 ząbki
czosnkukilka gałązek
tymianku3 ziarna
ziela angielskiego4
goździki5 ziarenek
pieprzu1 łyżeczka
soku z cytryny, szczypta
soli1 cm świeżego
imbiru (opcjonalnie - dodaję jak mam)

Wszystkie ziarenka i
goździki miażdżę w moździerzu.
Czosnek obieram, przeciskam przez praskę.
Tymianek i
imbir drobno kroję. Dodaję wszystko do
oleju wraz
sokiem cytrynowym i
solą. Po wymieszaniu składników przelewam na
mięso i pozostawiam do maceracji na całą noc.

Następnie kroję
mięso w 2 cm kawałki i miażdżę palcami. Polewam resztą marynaty i smażę z obu stron na rozgrzanej, teflonowej patelni nie dodając
oleju. Jest go wystarczająco w marynacie.


Podałam z młodymi ziemniaczkami. Można je upiec na ruszcie będą doskonałe. Polecam wypróbować.