ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w marynacie z oleju rzepakowego

Polędwiczki w marynacie z oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego używam go od wielu lat ze względu na dzieci a także dla samej siebie. Wyczytałam w Wikipedii, że mają działanie przeciwnowotworowe, zmniejszą ryzyko zawałów serca (co przy wybrykach moich córek jest dość prawdopodobne ;) oraz drogie Panie spowalniają starzenie się komórek (więcej informacji - Wikipedia). Same korzyści ;)
Składniki:
polędwiczka wieprzowa (u mnie 430 g)
6 łyżek oleju rzepakowego (30 ml)
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
5 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli
1 cm świeżego imbiru (opcjonalnie - dodaję jak mam)
Wszystkie ziarenka i goździki miażdżę w moździerzu. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Tymianek i imbir drobno kroję. Dodaję wszystko do oleju wraz sokiem cytrynowym i solą. Po wymieszaniu składników przelewam na mięso i pozostawiam do maceracji na całą noc.
Następnie kroję mięso w 2 cm kawałki i miażdżę palcami. Polewam resztą marynaty i smażę z obu stron na rozgrzanej, teflonowej patelni nie dodając oleju. Jest go wystarczająco w marynacie.
Podałam z młodymi ziemniaczkami. Można je upiec na ruszcie będą doskonałe. Polecam wypróbować.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/06/poledwiczki-w-marynacie-z-oleju.html