ßßß
Składniki:mięso drobiowe mielone 300gsuszone pomidory, pokrojone drobno 100 gmusztarda Dijon 1 łyżeczka1 jajooliwa z oliwek 100 mlbiały pieprz: do smakusól: do smakuświeże pomidory 4 szt.cebula, 1 szt.czosnek 3 ząbki,świeża bazylia, drobno pokrojona 20gmakaron spaghetti 300gser żółty twardy 50gmasło 70gWykonanieDo miski wkładamy mięso mielone, suszone pomidory,świeżą posiekaną bazylię, łyżkę musztardy,jajko wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki. Na patelni rozgrzewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony.Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić.Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek drobno posiekać..Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. pomidory, całość doprawiamy solą i pieprzem . Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Chwilę gotowujemy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. Zagęszczamy sos. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobinąoliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g startego sera, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronunakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkamibazylii. Danie posypujemy pozostałym serem.