ßßß Cookit - przepis na Perliczka

Perliczka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 perliczka
200g słoniny
mix sałat Fit&Easy
marynata
1 kostka rosołowa drobiowa.
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli zmiękczającej
Sos Vinaigrette malinowy
Olej bio Monini 100ml
wino czerwone wytrawne 200ml
300g malin mrożonych lub 200g konfitury z malin
Sól prowansalska Kamis
pieprzw młynku Kamis
cukier
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Z oliwą mieszamy: kostkę rosołową, czosnek, tymianek, pieprz, sól. Perliczkę nacieramy dokładnie tą mieszaniną (wewnątrz i na zewnątrz)
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązujemy nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładamy do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.na 180 stopni i około 1,5 godziny.
sos
Do garnka wlewamy wino, wkładamy maliny (250 g) gotujemy do zredukowania, studzimy następnie rozdrabniamy blenderem. Do tak przygotowanej bazy dodajemy maliny (pozostałe 50 g), olej bio, sok z cytrynki. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na talerz wykładamy naszą perliczkę, układamy sałatę i podajemy sos.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/03/perliczka.html