Wykonanie
Poniżej przepis na
polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi z kuchni Lidla wg Pascala . Danie to zostało wykonane na konkurs: Walka na gotowanie.Składniki:polędwiczka wieprzowa: 1 szt.przysmaki kresowe: 1 opakowanie lub
szynka parmeńskaporto: 100 ml
szalotka, pokrojona w piórka: 3 szt.
oliwa z oliwek: 30 ml
marchew obrana, drobno pokrojona: 1 kg
curry: 1 łyżka
masło: 40 g
miód wielokwiatowy: 2 łyżki
śmietana 30%: 1 łyżka
liść laurowy: 1 szt.
pietruszka: do dekoracji
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.Z
mięsa odkrawamy białą błonkę. Polędwiczkę dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Tak przygotowane kawałki
polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do
mięsa. Doprawiamy
solą i
pieprzem z jednej strony. Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje
kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z
pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z
pieprzem lub
szynkę parmeńską Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).
Mięso doprawiamy
solą i
pieprzem z zewnątrz.Po usmażeniu
mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na patelnię, na której smażyliśmy
mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji
porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do
mięsa w naczyniu żaroodpornym.
Mięso podlewamy resztą
porto. 3
szalotki kroimy w piórka, dodajemy do
mięsa (
szalotki powinny być zanurzone w
porto). Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut. Puree z
marchwi:
Mrożoną marchew kę wrzucamy do garnka z gorącą
wodą (z
liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
Marchew odcedzamy, wyjmujemy
liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do
marchwi dodajemy 2 łyżki
miodu,40 g
masła, 1 łyżkę
curry,
pieprz,
sól i 1 łyżkę słodkiej
śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera.
Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).Puree z
marchwi wykładamy na talerz.
Mięso kroimy w plasterki i układamy obok puree. Pokrojone
szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki
mięsa. Całość dekorujemy
pietruszką.Czas przygotowania 30 minut pieczenia , gotowania około 30 minut