ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICZKI Z MARCHWIĄ I SZAŁWIĄ

POLĘDWICZKI Z MARCHWIĄ I SZAŁWIĄ

nazwa

Wykonanie

Wielokrotnie już sprawdzone połączenie wieprzowiny i szałwii tym razem w formie roladek z młodą marchewką.
Smaczne i atrakcyjne danie w sam raz na obiado-kolację, a nawet domowe przyjęcie :)
Składniki: (5-6 porcji)
2 średnie polędwiczki wieprzowe
sól, pieprz
oliwa
parę listków szałwii
6-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
5-7 młodych marchewek
Wykonanie:
Z każdej polędwiczki odciąć najcieńszą końcówkę (wykorzystać do innego dania), a następnie naciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1 cm. Oprószyć pieprzem i bardzo delikatnie solą.
Dwie obrane marchewki obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Pozsotałe obrać i pokroić na kawałki.
Na desce rozłożyć 3-4 plastry szynki, na nich ułożyć rozbitą polędwiczkę. Na mięsie umieścić równomiernie 5-6 listków szałwii, a wzdłuż jednego z boków ułożyć obgotowaną marchewkę. Całość zrolować, tak aby szynka stanowiła zewnętrzną warstwę roladki (jak na zdjęciu).
Do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone marchewki, polać 2-3 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Obok ułożyć posmarowane oliwą rolady z polędwiczek.
Wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut, aby mięso „doszło”.
Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionej sałatki.
Uwaga: Takie roladki są także bardzo smaczne na zimno, jako dodatek do sałatek lub kanapek.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2013/05/14/poledwiczki-z-marchwia-i-szalwia