ßßß
Wielokrotnie już sprawdzone połączenie wieprzowiny i szałwii tym razem w formie roladek z młodą marchewką.Smaczne i atrakcyjne danie w sam raz na obiado-kolację, a nawet domowe przyjęcie :)Składniki: (5-6 porcji)2 średnie polędwiczki wieprzowesól, pieprzoliwaparę listków szałwii6-8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)5-7 młodych marchewek
Wykonanie:Z każdej polędwiczki odciąć najcieńszą końcówkę (wykorzystać do innego dania), a następnie naciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1 cm. Oprószyć pieprzem i bardzo delikatnie solą.Dwie obrane marchewki obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Pozsotałe obrać i pokroić na kawałki.Na desce rozłożyć 3-4 plastry szynki, na nich ułożyć rozbitą polędwiczkę. Na mięsie umieścić równomiernie 5-6 listków szałwii, a wzdłuż jednego z boków ułożyć obgotowaną marchewkę. Całość zrolować, tak aby szynka stanowiła zewnętrzną warstwę roladki (jak na zdjęciu).
Do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone marchewki, polać 2-3 łyżkami oliwy, oprószyć solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Obok ułożyć posmarowane oliwą rolady z polędwiczek.Wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut, aby mięso „doszło”.Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionej sałatki.Uwaga: Takie roladki są także bardzo smaczne na zimno, jako dodatek do sałatek lub kanapek.Smacznego :)