Wykonanie
Kolejny testowany przeze mnie przepis pochodzący z kuchni lidla. Myślę, że spokojnie to danie przypadnie do gustu każdemu facetowi.
Mięso faszerowane
mięsem… Bajka, nie?
Składniki:polędwiczka wieprzowa : 1 szt.przysmaki kresowe: 1 opakowanie
porto: 100 ml
szalotka, pokrojona w piórka: 3 szt.
oliwa z oliwek: 30 ml
marchew obrana, drobno pokrojona: 1 kg
curry: 1 łyżka
masło: 40 g
miód wielokwiatowy: 2 łyżki
śmietana 30%: 1 łyżka
liść laurowy: 1 szt.
pietruszka: do dekoracji
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Polędwiczki: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z
mięsa odkrawamy białą błonkę. Polędwiczkę dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Tak przygotowane kawałki
polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do
mięsa. Doprawiamy
solą i
pieprzem z jednej strony.Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje
kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z
pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z
pieprzem.
Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).
Mięso doprawiamy
solą i
pieprzem z zewnątrz.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek.
Polędwiczki smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu
mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy
mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji
porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do
mięsa w naczyniu żaroodpornym.
Mięso podlewamy resztą
porto. 3
szalotki kroimy w piórka, dodajemy do
mięsa (
szalotki powinny być zanurzone w
porto).Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.Puree z
marchwi: Pokrojoną
marchew wrzucamy do garnka z gorącą
wodą (z
liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
Marchew odcedzamy, wyjmujemy
liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do
marchwi dodajemy 2 łyżki
miodu, 40 g
masła, 1 łyżkę
curry,
pieprz,
sól i 1 łyżkę słodkiej
śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera.
Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki ( lub wyciągamy wykałaczki).Puree z
marchwi wykładamy na talerz.
Mięso kroimy w plasterki i układamy obok puree. Pokrojone
szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki
mięsa. Całość dekorujemy
pietruszką.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl