ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi

nazwa

Wykonanie

Kolejny testowany przeze mnie przepis pochodzący z kuchni lidla. Myślę, że spokojnie to danie przypadnie do gustu każdemu facetowi. Mięso faszerowane mięsem… Bajka, nie?
Składniki:
polędwiczka wieprzowa : 1 szt.
przysmaki kresowe: 1 opakowanie
porto: 100 ml
szalotka, pokrojona w piórka: 3 szt.
oliwa z oliwek: 30 ml
marchew obrana, drobno pokrojona: 1 kg
curry: 1 łyżka
masło: 40 g
miód wielokwiatowy: 2 łyżki
śmietana 30%: 1 łyżka
liść laurowy: 1 szt.
pietruszka: do dekoracji
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Polędwiczki: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z mięsa odkrawamy białą błonkę. Polędwiczkę dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.
Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem. Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Mięso doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Polędwiczki smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlewamy resztą porto. 3 szalotki kroimy w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).
Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.
Puree z marchwi: Pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
Marchew odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do marchwi dodajemy 2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera.
Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki ( lub wyciągamy wykałaczki).
Puree z marchwi wykładamy na talerz. Mięso kroimy w plasterki i układamy obok puree. Pokrojone szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki mięsa. Całość dekorujemy pietruszką.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/poledwiczki-wieprzowe-z-przysmakami-kresowymi