ßßß
Kolejny testowany przeze mnie przepis pochodzący z kuchni lidla. Myślę, że spokojnie to danie przypadnie do gustu każdemu facetowi. Mięso faszerowane mięsem… Bajka, nie?
Składniki:polędwiczka wieprzowa : 1 szt.przysmaki kresowe: 1 opakowanieporto: 100 mlszalotka, pokrojona w piórka: 3 szt.oliwa z oliwek: 30 mlmarchew obrana, drobno pokrojona: 1 kgcurry: 1 łyżkamasło: 40 gmiód wielokwiatowy: 2 łyżkiśmietana 30%: 1 łyżkaliść laurowy: 1 szt.pietruszka: do dekoracjisól: do smakupieprz: do smakuPolędwiczki: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki. Z mięsa odkrawamy białą błonkę. Polędwiczkę dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków delikatnie nacinamy, tak aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu). Tak przygotowane kawałki polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z jednej strony.Na każdy kawałek nakładamy 3 rodzaje kiełbas z przysmaków kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem. Mięso zawijamy w rulon. Każdy rulonik związujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Mięso doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Polędwiczki smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlewamy resztą porto. 3 szalotki kroimy w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.Puree z marchwi: Pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.Marchew odcedzamy, wyjmujemy liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość miksujemy za pomocą blendera. Do marchwi dodajemy 2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%. Ponownie miksujemy za pomocą blendera.Mięso wyciągamy z piekarnika. Za pomocą noża przecinamy sznurki ( lub wyciągamy wykałaczki).Puree z marchwi wykładamy na talerz. Mięso kroimy w plasterki i układamy obok puree. Pokrojone szalotki wraz z sosem kładziemy na kawałki mięsa. Całość dekorujemy pietruszką.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl