ßßß Cookit - przepis na Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

nazwa

Wykonanie

Kartacz*, także cepeliny (biał. Цэпеліны) i kołduny – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce . Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno -ziemniaczanej. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby lub kapusta kiszona, a nawet ser .
Potrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów .
Odpowiednikiem kartacza na Litwie są cepeliny (także nazywane didžkukuliai).
Czyli kolejne cudo z ziemniaków przygotowane przez nas na warsztatach z Polska Gotuje w Polskiej Akademii Kulinarnej
składniki
1 kg ziemniaków
300g ziemniaków ugotowanych i przetartych przez praskę
300 g mięsa mielonego
1szt bułki czerstwej lub 20g tartej
1 jajko
300g cebuli
300g brukselki Hortex
olej
40g masła
pieprz Kamis
sól Kamis
gaza lub pielucha tetrowa
sposób wykonania
Mięso poprawiamy dodajemy 1/3 podsmażonej cebuli, jajko namoczoną i odciśnięta bułkę lub
bułkę tartą. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach następnie odciskamy przez gazę
płyn i zlewamy do miski. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze wyrabiamy
dodając skrobię która powstanie po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków.
Dodajemy trochę gorącej wody i dobrze wyrabiamy dodając przyprawy.
Ciasto formujemy w małe placki w które wkładamy mięso mielone.
Formujemy kształt następnie gotujemy około 30 minut. Cebulę szklimy na maśle dodajemy liście
obrane z brukselki Hortex smażymy około 3 minuty polewamy kartacze.
* - źródło: Wikipedia
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/11/podlaskie-kartacze-ze-zocista-zasmazka.html