ßßß Cookit - przepis na mini tarty z musem malinowym

mini tarty z musem malinowym

Wykonanie

Kochani zapraszam na mini tarty jakie przygotował Jacek na mój przyjazd do Elbląga
Lista składników
150 g margaryny Kasia
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka margaryny
100g miąższu Acerola czyli z wiśni
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
Jak zrobić?
Margarynę posiekać z mąką solą i olejem i 1/3 szklanki wody. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem foremki. I wstawić do piekarnika. Wyjąć i wystudzić. Przygotowanie musu. Maliny zmiksować na gładką masę. Ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. I ostudzić. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania wlewać mmiąższ z wiśni i żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać całość. Mini tarty napełnić musem. Każdą udekorować malinowym akcentem. Odstawić do zastygnięcia musu. Schłodzone podawać. Do przygotowania masy owocowej możemy wykorzystać sezonowe owoce np truskawki, jagody, maliny. Problem pojawia się kiedy sezon się skończył a marzy się nam smak
owoców. Z pomocą przychodzi nam firma http://www.sokizdzungli.pl/soki-1-Acai.
która w swojej ofercie ma w asortymencie jedyne na polskim rynku "SuperOwoce" niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały owocowy deser idealnie się nadają do przygotowywania kremów owocowych.
Wielką zaletą jest opakowanie 100 g które możemy wykorzystać w całości.
Bardzo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło to sposób wysyłki.Soki są wysyłamy w pojemniku termoizolacyjnym (styropianowym) w suchym lodzie (CO2). Po raz pierwszy się spotkałam z taką formą wysyłki co jest ważne z wielu powodów np sanitarnych.
Opakowania są małe łatwo je przechowywać w zamrażalce. W sprzedaży jest wiele smaków dzięki temu możemy przygotować różne soki ,desery i kremy.
Warto wspomnieć o sposobie przygotowania miąższu który przechodzi proces który gwarantuje zachowanie chemicznych właściwości i witamin. Miąższ pakowany jest w hermetyczne woreczki które zapewniają ochronę produktów przed działaniem czynników zewnętrznych
Owoce w tym roku były bardzo drogie zrezygnowałam z zamrażania. Co to będzie nie ma owoców mrożonych wypadałoby zrezygnować z deserów przygotowywanych na bazie puree z owoców. Tak nie może być. Z pomocą przyszła firma Sok z Dżungi która ma w swojej ofercie pyszne miąższe owocowe które zawsze mam w zamrażalce.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/09/mini-tarty-z-musem-malinowym.html